Naslovnica Kultura Kazalište

Stari i mladi glumac o umjetnosti i životu općenito

Predstava Gradskog kazališta Požega ‘'Život u kazalištu'’, rađena po tekstu Davida Mameta i u režiji Svjetlane Patafte u srijedu je u teatru &TD premijerno izvedena za zagrebačku publiku.
15. travnja 2010. u 13:45 0 komentara 19 prikaza
život u kazalištu
Foto: &TD

Predstava Gradskog kazališta Požega ‘'Život u kazalištu'’, rađena po tekstu Davida Mameta i u režiji Svjetlane Patafte u srijedu je u teatru &TD premijerno izvedena za zagrebačku publiku. U priči o odnosu starog i mladog glumca (odlično su ih utjeolovili Borko Perić i Tomislav Stojković) dotiču se različite sfere života, od smjene generacija, ideala, vrijednosti umjetnosti do traženja sreće. Stari glumac (Tomislav Stojković) predstavlja vječitog idealista i vatrenog borca za umjetnost i estetiku koji nakon dugog života polako osjeća impotenciju svoje vlastite snage te pokušava probuditi nadu radeći s mladim kolegom koji, iako dijeli iste ideale, nije u stanju razumjeti starčevu gorljivost. Između scena pokazuje se filmski zapis Dražena Žarkovića na kojem Tom Gotovac izvodi performans.

Taj zapis služi naglašavanju teme umjetnosti i njezine svrhe u suvremenom društvu. U videozapisima se dotiče problematika tradicionalnog i modernog pogleda na umjetnost i njezinu svrhu u današnjem društvu. Borko Perić i Tomislav Stojković pokazali veliki glumački talent proživljavajući izuzetno detaljno stanja likova koji tekst od njih traži, a klaunovska etida koja pokazuje vještu režiju Svjetlane Patafte jedna je od možda najdomljivijih scena na kazališnim daskama &TD-a. Na kraju predstave ruši se treći zid i to u trenutku kada Tomislav Stojković zahvaljuje publici (zato što je još uvijek tu) ne samo uime svojega lika i uime svojih kolega koji su radili na predstavi, već uime svih umjetnika u povijesti čovječanstva.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.