Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povratak opere

Splitsko ljeto: Natrag na Peristil

splitsko3_nnn_kul_110712
arhiva
11.07.2012.
u 15:44

Povratak opere na magični Peristil svjetski je događaj, a u subotu će ga otvoriti premijera Nabucca. Bit će ukupno 30 opernih, dramskih i plesnih naslova

Ovogodišnje Splitsko ljeto, tijekom kojeg će biti izvedeno 30 opernih, dramskih, plesnih naslova uključujući izložbe, kazališne radionice i javne tribine, obilježava povratak na izvorište, drevni carski Peristil, na kojem će premijerom Verdijeve opere Nabucco 14. srpnja početi 58. festival.

– Povratak opere na Peristil daleko je više od kulturnog događaja u Hrvatskoj, to je svjetski događaj – ističe maestro Nikša Bareza, ravnatelj Festivala, koji će dirigirati izvedbama Nabucca.

– Radio sam i u Areni u Veroni, ali poštovanje prema Peristilu i njegova magičnost, doista su jedinstveni – potvrđuje i Ivo Guerra, talijanski redatelj koji potpisuje režiju Nabucca, koji će biti moderniji, gotovo suvremen.

Centralna dramska premijera bit će praizvedba romana Olje Savičević Ivančević Adio kauboju u režiji Ivice Buljana.

Sasvim novi prostor

Predstava koja će biti izvedena na dosad scenski neotkrivenom prostoru splitskih Stinica, spektakularno je čitanje koje poziva na emotivno putovanje Splitom od kraja 80-ih do danas.

Splitski Balet ponovno će oživjeti prostor čarobnog Sustipana. Na programu je baletna večer s dvije premijere, Bartókova Čudesnog mandarina u koreografiji doajena domaće i europske plesne scene Milka Šparembleka te kolaža iz glazbe Čajkovskog Neostvareni susreti koji postavlja Ljiljana Gvozdenović.

Novi cirkus u Splitu

I ove su godine na programu Splitskog ljeta reprize predstava iz prethodnih izdanja: Euripidova Hekuba, koja će se igrati na Manastirinama drevne Salone, te Smij i suze staroga Splita, koji će duhove grada ponovno buditi na Sustipanu. Kazalište Kerempuh gostovat će s Krletkom u režiji Krešimira Dolenčića.

– Dva iznimna projekta, Persona Nataše Lušetić i Car neuspjeha Jana Fabrea, u produkciji i izvedbi ZKM-a, nude pogled u suvremeni performans. Prvi put Splitsko ljeto otvara se novom cirkusu, predstavom C8H11NO2 koja tematizira shizofreniju – najavljuje Senka Bulić, ravnateljica dramskog programa.

Koncertni program raznovrstan je i profiliran, od nastupa meksičkog tenora Emilia Ponsa, glazbene monodrame El Cimarron, koncerta mlade čelistice Pačko do večeri Darka Rundeka. Naša najpopularnija opera Ero s onoga svijeta bit će izvedena pokraj vrličke česme, na lokaciji s koje je i potekao Begovićev libreto.

Ključne riječi

Komentara 2

TM
tesla moj ponos
09:20 12.07.2012.

Kostimografija je van vremenska i van pameti. Na plus 30 i nešto celzijusa pjevači obučeni kao da je sibirska zima. Na Peristilu u sred ljeta ne bi se trebale postavljati opere u zimskim kostimima. Jadni pjevači.

DU
Deleted user
07:46 14.07.2012.

Bravo maestro! Prijenos otvorenja je na Drugom programu Hrvatske televizije dok se na Prvom daje trećerazredni film. Isto je bilo i s otvorenjem Dubrovačkih ljetnih igara, pa sa proslavom godišnjice Ruže Baldani. To se zove kulturna politika na Hrvatskoj televiziji.i. Ali da je kojim slučajem negdje u svijetu kakva "značajna" nogometna utakmica, onda nebismo gledali ni to, nego bi nam dali snimku u najranijim jutarnjim satima. Na zdravlje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije