Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Publika šokirana

Spektakularno razbijanje klavira u MSU

tranzicija (1)
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/7
30.08.2013.
u 21:59

Spektakularnim razbijanjem klavira u dvorani Gorgona otvorena je izložba ”Tranzicija”/Tranzicija s radovima umjetnika koji su sudjelovali na ovogodišnjem projektu "Umjetnik na odmoru by Valamar".

Spektakularnim razbijanjem klavira u dvorani Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu otvorena je izložba ”Tranzicija”/Tranzicija s radovima umjetnika koji su sudjelovali na ovogodišnjem projektu "Umjetnik na odmoru by Valamar".

Riječ je o performansu kojeg je izveo pionir Fluxusa Ben Patterson, uz pomoć hrvatskog multimedijalnog umjetnika i slikara Željka Kipkea i srbijanskog umjetnika Živka Grozdanića Gere. Posjetitelji su bili šokirani kada su tri umjetnika s pilama u rukama počeli demolirati klavir, koji je dokrajčen udarcima čekića i u komadima iznesen s pozornice, uz taktove Chopinove glazbe. Performans "Requiem za klavir", kako ga je Patterson nazvao, premijerno je izveden davne 1962. godine na prvom festivalu Fluxusa.

”Ono što me je oduvijek zanimalo je reakcija publike, a od kada izvodim taj performans on izaziva popriličan šok”, kaže Petterson. Izložbu u MSU otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a na otvorenju su govorili i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić i Ninoslav Vidović, direktor iz hotelske kuće Valamar koja je ovoga ljeta ugostila brojne umjetnike avangardnih praksi iz cijeloga svijeta. Projekt je po drugi puta održan u organizaciji Instituta za istraživanje avangarde i Kolekcije Marinko Sudac.

Na izložbi u Zagrebu mogu se vidjeti radovi dvanaestero umjetnika nastalih za vrijeme boravka u Poreču. Između ostalih izloženi su radovi Slovaka Rudolfa Sikore, Rumunja Dana Perjovshija, Danca Erica Andersena, Poljaka Zdzislava Sosnowskog, Slovenca Marka Pogačnika, Mađara Balinta Szombathyja i Živka Grozdanića Gere. U MSU se može vidjeti i postav izložbe "Tranzicija" koja je u srpnju na jedan dan bila otvorena u Villi Polesini u Poreču s djelima Josipa Vanište i ruskih umjetnika Olega Kulika i grupe Plavi nosovi. Rusi su također bili dio projekta "Umjetnik na odmoru", a njihov boravak je urodio i zajedničkim radom koji je izložen na zagrebačkoj izložbi otvorenoj do 4. rujna.

>> Oleg Kulik: Više ne grizem ljude, sada sam kulturna osoba

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije