Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Skandal u Splitu zbog skidanja predstave 'Priče iz Vukovara' s repertoara GKM-a

Ana Gruica: Predstava nije skinuta nego odgođena! Goran Golovko: Kazališno vijeće GKM-a impliciralo je dvojbene političke konotacije pa smo očekivali ispriku!
05. prosinca 2014. u 17:45 11 komentara 3098 prikaza
Ana Gruica
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Splitski gradski vijećnici traže od Kazališnog vijeća i ravnatelja GKM-a očitovanje zašto je s repertoara skinuta predstava "Priče iz Vukovara", diplomski rad Pere Eranovića. U hodniku ispred vijećnice svi su čuli priču, potvrdio nam je Hrvoje Marušić (HDZ), da je predstava povučena zato što je Ana Gruica navodno rekla da je "profašistička".

Ana Gruica za Večernji list opovrgava te navode tvrdeći da predstava nije skinuta nego odgođena dok je osobe zadužene za repertoar ne pogledaju!

– S obzirom na to da je namijenjena populaciji od 15 do 18 godina, tri od četiri člana Kazališnog vijeća bila su za to da se predstava pogleda prije izvođenja zbog osjetljive tematike. Jer ako je vjerske, seksualne ili političke tematike, svakako je treba pogledati, kaže Gruica dodajući da su, prema njezinim saznanjima, Eranovićevi mentori Milan Štrljić i Goran Golovko sami odlučili povući predstavu.

Goran Golovko, izvanredni prof. na Umjetničkoj akademiji, kaže pak da Akademija nije od GKM-a dobila prijedlog Ugovora o suradnji, a budući da su svi radovi studenata intelektualno vlasništvo Umjetničke akademije, predstava se nije dala u komercijalnu eksploataciju.

Naslovnica knjige Nova knjiga: Neven Orhel "Iskra" Roman koji je teško čitati dok u Beogradu četnici pjevaju grad Split Skandal u Splitu Zbog čega je skinuta predstava 'Priče iz Vukovara' Gradskog kazališta mladih?

– Kazališno vijeće GKM-a impliciralo je da predstava ima dvojbene političke konotacije! Milan Štrljić i ja, izvanredni profesori i docentica Bruna Bebić Tudor, članovi Povjerenstva diplomskog ispita, Eranovićevu predstavu ocijenili smo ocjenom 5 – izvrstan te od Kazališnog vijeća očekivali smo barem ispriku. Odjel za kazališnu umjetnost UA odbio je bilo kakvo povezivanje s politikom i očekivao je ispriku zbog impliciranja političkih konotacija. Kako nije stigla, a nije bilo ni ugovora, odlučili smo predstavu povući, objašnjava Golovko.

Smatrali su da DVD ne trebaju davati na uvid Kazališnom vijeću dok se ne ispriča. Glede najava da će Eranovićev uradak biti izveden na sceni HNK Split, intendant Goran Golovko otkriva da je u pripremi sporazum sa Sveučilištem te da u njegovu programu za intendanta stoji suradnja s Umjetničkom akademijom. Kad se sporazum potpiše, vjerojatno će "Priče iz Vukovara"  bit izvedene u HNK Split.

Plazma keksi
PLAZMA SPORTSKE IGRE MLADIH
Predsjednik Europske nogometne federacije podržao važan projekt u Hrvatskoj
Bambi
DRUŠTVENA SOLIDARNOST
Jedna od najvažnijih regionalnih konditorskih tvrtki ugradila je društveno poslovanje u svoju poslovnu filozofiju
  • domazl:

    I ovdje kuhinja Karapanđe s Pantovčaka.

  • dobar:

    Jel to dosla naredba sa Pantovcaka ili iz Banskih Dvora . Jel to iz kuhinje kukuriku koalicije . U kokosinjcu su ustanovili da bi ta emisija ta predstava zasmetala agresorima jer bi ih uvrijedili.

  • flick:

    A tko je ta Ana Gruica?