Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Šime Vulas pokazao 60 godina rada

Na retrospektivi su predstavljeni i rani akademski radovi – skulpture, aktovi i crteži
21. prosinca 2011. u 15:30 0 komentara 180 prikaza
Šime Vulas retrospektiva
Foto: Marko Prpić/Pixsell

Više od 200 eksponata, među kojima su i najranije akademske skulpture i crteži iz pedesetih godina prošlog stoljeća, predstavljeni su u utorak na otvorenju retrospektive kipara i akademika Šime Vulasa, ovogodišnjeg dobitnika nagrade Vladimir Nazor za životno djelo, u Modernoj galeriji.

Nadahnut zavičajem

Jedra, jarboli, orgulje, portali, križevi, raspela, svijećnjaci, djela su koje je autor napravio nadahnut zavičajem i duhovnošću, čime je pokazao svijet oblika koji ga privlače. Stvara uglavnom u drvetu, ali i kristalnom kamenu te sjajnoj bronci.

Retrospektiva se pripremala godinu dana i predstavlja 60 godina autorova stvaralaštva, a održana je 31 godinu nakon što je Vulas u Modernoj galeriji održao monografsku izložbu.

Na retrospektivi se mogu vidjeti brojni crteži i modeli za spomenike, i djela religioznih tematika među kojima su najistaknutije one iz voćinskog ciklusa (u gotičkom svetištu crkve Pohoda Blažene Djevice Marije za koju je napravio raspelo visoko četiri metra, svijećnjake, oltar i ambon), a koje zagrebačka publika prvi put ima priliku vidjeti. Kako kaže autorica predgovora kataloga Željka Čorak, pokazao je svoju otvorenost, mladost i želju rasta.

 Drvo kao simbol duha

 – Iako stvara i u kamenu, dugo mi je trebalo da shvatim zašto je većinu radova ostvario u drvetu. Ono raste, spaja nebo i zemlju, drvo kreće iz korijena prema krošnji, prema svjetlosti; sila uzgona koja se opire sili teži daje cjelovitom opusu sakralnu dimenziju – objašnjava Željka Čorak.

 Izložba traje do 4. ožujka 2012. godine.

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.