Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNK Varaždin

Seriozno propitivanje vječne i žilave malograđanštine

Malograđani
HNK Varaždin
VL
Autor
Denis Derk
18.06.2018.
u 10:12

Drama “Malograđani” Maksima Gorkog u prijevodu Milana Đokovića pokazala se kao dobar izbor uprave varaždinskog kazališta.

Dramska djela Maksima Gorkog nisu česta na hrvatskim pozornicama pa veseli odluka Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu da na repertoar stavi njegove “Malograđane”. Režija je povjerena maštovitoj redateljici Heleni Petković koja potpisuje adaptaciju aktualnog djela o pokvarenim ljudskim karakterima, učmalim sredinama i generacijskom sukobu novog i starog.

Varaždinski “Malograđani” seriozna su predstava koja, zahvaljujući ujednačenim glumcima, uspijeva održati pažnju gledatelja sve do i furioznog kraja u kojemu sve malograđanske i buntovničke prepoznatljive maske padaju kao gromom pokošene. Glumački ansambl predvođen vehementnim Stojanom Matavuljem (u ulozi Besemjonova) kao glavnim protagonistom uskogrudne malograđanštine sve vrijeme predstave sastavlja i rastavlja funkcionalnu scenu napučenu crnim stolcima koju je, kao i kostime, osmislio Silvio Vujičić.

Ruski duh simbolizira utješni zvuk klavira, a dah suvremenosti unose tri ekrana s kojih se stalno emitiraju beskonačni videomaterijali pridonoseći sveopćoj otuđenosti i rasapu starih vrijednosti koje to i nisu. Odlični su erotizirani Hana Kunić i Karlo Mrkša kao ljubavni par Polja i Nil, a za njima ne zaostaju Ljiljana Bogojević kao Besemjonovljeva žena te njihova tragično pogubljena djeca Katarina Arbanas i Jan Kerekeš. Izvrsne su uloge kreirali i Marinko Prga kao poetični prodavač ptica Perčihin, Barbara Rocco kao udovica zatvorskog nadzornika Krivcova, ekspresivni Robert Plemić kao u ljubavi razočaran crkveni pojac Teterev i samosvjesna Mirna Medaković Stepinac kao učiteljica Cvetajeva. Kako se efektno igraju male uloge pokazala je Marija Krpan kao diskretna kuharica Stepanida.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije