Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razgovor

Šef dirigent, baš kao i Šutej, mora biti osoba na “duge staze”

puljic
Sasa Zinaja
01.03.2011.
u 20:53

Za sami kraj i službeni završetak sezone, 3. lipnja, u Crvenoj oktavi direktor Zagrebačke filharmonije Miljenko Puljić najavljuje jednog od najvećih dirigenata današnjice - Dmitrija Kitajenka i 2. Mahlerovu simfoniju.

Već je više od pola recentne sezone Zagrebačke filharmonije iza njih, a direktor Filharmonije Miljenko Puljić smatra da su kvalitetno obilježili tradiciju dugu 140 godine. Pred njima je koncert s bivšim šefom dirigentom Kazushijem Onom, koncert ruskog violončelista Aleksandra Knjazeva... Za sami kraj i službeni završetak sezone, 3. lipnja, u Crvenoj oktavi – jedan od najvećih dirigenata današnjice Dmitrij Kitajenko i 2. Mahlerova simfonija.

Je li program za sljedeću sezonu gotov? Hoće li biti programskih promjena?

Program je već postavljen, sada smo u završnoj fazi prilagođavanja datuma i tehničkih detalja. Bit će konceptualnih zaokreta nakon niza sezona u kojima smo imali tri Oktave, tri ciklusa. Pripremamo novu sezonu, s izmijenjenim ciklusima. To će biti smjer za iduće razdoblje. Želimo zadržati našu publiku, ali se okrenuti i mlađoj publici, orkestar potpuno otvoriti najširoj javnosti.

Nakon Vjekoslava Šuteja još nije imenovan šef orkestra. Utječe li to na orkestar i kvalitetu izvedbi?

Kad god se spomene naš Điđi, stalno očekujem da će se negdje pojaviti. Odmah smo bili svjesni da neće biti lako odlučiti jer želja je bila da to bude osoba koja će ostaviti snažan pečat, osoba na “duge staze”. Naravno da nedostatak šefa dirigenta utječe na orkestar, mi smo do sada učinili sve da se to što manje osjeti. Kao umjetnički savjetnik u pripremi sljedeće sezone sudjeluje maestro Dmitrij Kitajenko, jedan od najboljih i najcjenjenijih dirigenata današnjice.

Hoće li biti značajnijih međunarodnih gostovanja?

Ovaj smo vikend nastupili u Linzu, u lipnju idemo u Moskvu, a odmah potom i u Ukrajinu. Gostovanje je u doba recesije teško ostvariti jer je riječ o visokim troškovima, pa je tako još i u vrijeme maestra Šuteja bila otkazana turneja u SAD-u zbog financijske konstrukcije. Bez obzira na sve prepreke, nastavit ćemo s međunarodnim nastupima.

Na otvorenju ove sezone u publici su bili Damjan Damjanovič, ravnatelj Slovenske filharmonije, i Ivan Tasovac, ravnatelj Beogradske filharmonije. Kakva je vaša suradnja i međusobna potpora?

Podrška je značajna, a naša međusobna suradnja mogla bi poslužiti kao primjer u regiji. Imamo dijalog koji je iznad politike, a to je jedino ispravno. U povodu 20. obljetnice osamostaljenja Hrvatske i Slovenije, Zagrebačka i Slovenska filharmonija, pod vodstvom karizmatičnog Rusa Valerija Gergijeva, izvest će najslavnije simfonijsko djelo nakon Beethovenove Devete – velebnu Simfoniju tisuće Gustava Mahlera. Tu velebnu simfoniju izvest ćemo 3. srpnja u Ljubljani i odmah dan nakon u Zagrebu. To je glazbeni megaspektakl s više od tisuću izvođača, čak osam prvoklasnih vokalnih solista, više od 150 glazbenika i više od 800 pjevača u velikom mješovitom zboru. Ovakav se spektakl teško i rijetko organizira.

Prati li vas Gradski proračun ili je recesija utjecala na financijsku potporu?

I naš se proračun smanjuje, ali nismo to koristili kao alibi. U više navrata sam spominjao kako želim da se prema tome odnosimo kao prema “novoj normalnoj situaciji”. U tom smislu nastojat ćemo svojim angažmanom i rezultatima potaknuti Grad i sponzore da nas dodatno financijski podrže.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije