Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mimara

S. Perović vlasnik zbirke crteža francuskih malih majstora

Muzej mimara
Foto: Muzej Mimara
1/6
17.10.2012.
u 16:15

Perović je crteže kupovao od 2007. do 2012. preko eBaya, a svakih pet godina darovat će dio zbirke muzeju. Prvi dio darovane zbirke je 12 grafičkih listova sa 21 bakropisom.

Izložba “Crteži i grafike francuskih malih majstora XIX. stoljeća kupljene na eBayu u razdoblju od 2012. godine” otvorena je u utorak u Muzeju Mimara – publici se predstavio darovatelj zbirke od 70 radova, viši muzejski savjetnik Slaven Perović koji je radove otkupio za ukupno oko deset tisuća eura.

Predstavlja crtačke škole XIX. stoljeća, period koji je bio djelomično zanemaren i smatran nezanimljivim u usporedbi s prošlim velikim stilovima – barokom i rokokoom. Ovo je razdoblje važno jer nakon njega dolaze impresionisti.

– Mislilo se da su crteži uglavnom imitacije starih stilova, jer je bilo dosta neoklasicizma, a zapravo su mali majstori otvorili puteve primjerice za barbizonsku školu bez koje ne bi bilo impresionista. To je jedno od najbogatijih razdoblja francuske povijesti umjetnosti čiji su umjetnici utjecali na razvoj gotovo svih europskih, ali i sjevernoameričkih pravaca. Zastupljeni su crteži nadahnuti antikom, engleskim karikaturama, crteži s grand toura, crteži nastali u duhu romantizma, kaže autor i vlasnik zbirke koji je na crteže na eBayu naišao posve slučajno, a osim kupnje utvrdio je i atribuirao autore i radove koji su bili nepoznati. Još ga čeka velik posao utvrđivanja identiteta autora 20-ak radova.

– Posebno sam ponosan što sam utvrdio identitet karikaturista Granvillea na jednome radu – prodavala ga je galeristica, vlasnica antikvarijata. Na radu je navela samo period – 19. stoljeće i mjesto Francuska. Čim sam vidio crtež, odmah sam znao tko je, tražio sam veću fotografiju na kojoj sam vidio suhi žig Granvilleova ateliera, a potvrdu sam tražio i od muzeja u Nancyju koji ima najviše njegovih djela, kaže Perović.

Perovićev plan je da svakih pet godina, kad se obilježava muzejski jubilej, a idući je 30-godišnjica njegova osnutka, muzeju daruje dio zbirke. Darovao je 12 grafičkih listova na kojima je 21 bakropis. Cijela zbirka nastavlja se na zbirku francuskog slikarstva u kojoj muzej posjeduje radove barbizonske škole, zbirku crteža, ilustratora 19. stoljeća.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije