Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
56 novih filmova

Revija "Kratki na brzinu" prvi put i u Zagrebu

Film
Foto: Pixabay
03.05.2016.
u 15:10

Treće izdanje Revije počinje u Zagrebu, s dva nova programa - u MM centru Studentskog centra i na Akademiji dramske umjetnosti.

Revija hrvatskih kratkih filmova "Kratki na brzinu", manifestacija posvećena kratkoj filmskoj formi u svim njezinim žanrovima, ove se godine održava od 12. do 15. svibnja u Svetom Ivanu Zelini, a prvi put i u Zagrebu - od 10. do 11. svibnja.

Natjecateljski program donosi 56 filmova, izabranih između njih gotovo 150 prijavljenih. Otvara ga kratki film "Belladonna" Dubravke Turić, nagrađen na Venecijanskom filmskom festivalu, zatvara ga "Piknik" Jure Pavlovića, dobitnik nagrade Europske filmske akademije za najbolji kratki film.

 S obzirom da je jedna od članica žirija glumica Tihana Lazović koja je s filmom "Zvizdan" doživjela uspjeh u Cannesu, "Kratki na brzinu" tim izborom obilježava uspješnu proteklu godinu za domaći film.

 "Od prošle Revije hrvatski dugometražni i kratkometražni film doživio je velike uspjehe, pa smo se potrudili napraviti puni krug i simbolički zaokružiti sva tri najznačajnija uspjeha hrvatskog filma rekao je umjetnički direktor Toma Zidić na konferenciji za novinare.

 Tihana Lazović kaže kako žiri očekuje težak zadatak, s obzirom na jako dobar izbor filmova, no napominje da "nema ljepšeg posla od gledanja filmova".

 Uz nju u žiriju su redatelji Igor Bezinović i Andrej Korovljev, koji je ocijenio da je predselekcija već napravila izvrstan posao. "Bilo je prijavljeno skoro 150 filmova, što je impozantan broj s obzirom na stanje u državi, kulturi, financijama", rekao je.

Treće izdanje Revije počinje u Zagrebu, s dva nova programa - u MM centru Studentskog centra i na Akademiji dramske umjetnosti.

Prvi je "Doxanje", ostvaren u suradnji s Dokukinom KIC, koji  donosi kratke dokumentarce sa svjetskih festivala. Ovogodišnji gost je Međunarodni dokumentarni filmski festival iz Jihlave, najveća takva manifestacija u središnoj i istočnoj Europi, koji će se predstaviti izborom čeških kratkometražnih uradaka.

 Idući dan na ADU se održava program "Panorama", usredotočen na edukaciju koja je od početka sastavni dio festivala. S ciljem poboljšanja suradnje i razmjene iskustava na međunarodnoj razini posvećen je studentima, a kao prva filmska škola predstavlja se Australian Film, Television & Radio School iz Sydneya.

 Riječ je o jedinoj filmskoj i televizijskoj školi koja pod istim krovom okuplja specijalizacije svih usmjerenja, od prikazivačke djelatnosti do studija za zvuk i montažu, skladanje filmske glazbe. U Zagrebu će se predstaviti izborom svojih radova.

 Revijski program, koji u Zelini počinje 12. svibnja, uz konkurenciju donosi brojne popratne sadržaje.

Ovogodišnji partner festivala je Italija, pa u glavnom programu gostuju tri talijanska filmska festivala. Festival dei Popoli, jedan od najznačajnijih i najstarijih europskih dokumentarnih festivala, Magma - Mostra di cinema breve iz Acirealea te Sedicicorto Film Festival iz Forlija.

 Gost Revije, umjetnički direktor Festivala dei Popoli Alberto Lastrucci za Reviju je otvorio arhiv i izabrao pet filmova koji su u Italiji prikazivani jednom ili dvaput.  To su i danas aktualni kratki dokumentarci iz šezdesetih godina koji govore o malom čovjeku, pitanjima  egzistencije i migracije.

 Magma donosi izbor najboljih kratkometražnih međunarodnih filmova i prošle godine, a u fokusu Sedicicorto festivala u Forliju  su filmovi koji su bili dijelom službene selekcije tog festivala.

 Kao važan edukativni dio Revije najavljena je Škola kratkog filma, intenzivna filmska radionica u suradnji s Kinoklubom Zagreb, namijenjena osnovnoškolcima i srednjoškolacima sa šireg područja Zeline.

 Prilika za suradnju s filmskim profesionalcima otvara se kroz Croatian short pitch, razvojnu platformu za kratke filmove u fazi scenarija ili u ranim fazama predprodukcije. Pobjednički projekt s prošlogodišnje platforme, "Akt" Tamare Bilankov, predstavlja se u natjecatelsjkom projektu.

 Najbolji projekt žiri nagrađuje s tri tisuće kuna, a Sekvenca produkcija osigurava besplatan najam osnovne opreme za snimanje filma. Ove godine je u konkurenciji pet finalista.

 Kako se treće izdanje festivala preklapa s javnom raspravom o kurikularnoj reformi školstva, organizirat će se radionica koja će okupiti učitelje i profesore zelinskih škola i okolice, te će se s njima isprobati nekoliko koncepata metodike nastavne kratkometražnog filma u jednom školskom satu.

 Novost Revije je Casting workshop, edukativna radionica za glumce i glumice koji će uz pomoć casting menadžerica usavršiti prezentacije na audiciji.

 U okviru Late night film talks, programa zamišljenog kao masterclass opuštenog i zabavnog karaktera, sudjeluju filmski autor Damir Čučić i glumac Rade Šerbedžija.

 Revija nastavlja i suradnju sa Zagreb Film Festivalom, kroz prezentaciju njihova Kinokino međunarodnog festivala za djecu , odnosno izbor filmova s Bibijade i samog festivala.

 Filmovi u konkurenciji natječu se za Nagrade žirija -  za najbolji igrani, dokumentarni, eksperimentalni i animirani film, te desetak strukovnih nagrada. Svoju će nagradu dodijeliti i publika.

 Organizator festivala su Pučko otvoreno učilište Sv. I. Zelina i Turistička zajednica tog grada. Popratni program donosi i zabavni program, koncerte, DJ nastupe.

>> Da me pozovu u Hollywood, povela bih i dečka sa sobom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije