Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tuškanac

Retrospektiva 50 godina filmskog stvaralaštva Miloša Radivojevića

retrospektiva radivojević
\"
24.04.2012.
u 14:50

Projekcijom filma \"Kako su me ukrali Nemci\" ove srijede u zagrebačkom kinu Tuškanac počet će retrospektiva Miloša Miše Radivojevića

“Retrospektiva redatelja Miloša Miše Radivojevića: 50 godina filmskog stvaralaštva” počinje u zagrebačkom kinu Tuškanac u srijedu 25. travnja, a 26. travnja i u riječkom Art-kinu Croatia. Gostuju Radivojević te glumac Svetozar Cvetković s kojima će razgovarati kritičar Mario Kozina u prva tri dana zagrebačkog programa.

Zagrebačka retrospektiva broji devet naslova, a otvara se redateljevim posljednjim, 16. filmom "Kako su me ukrali Nemci" (2011.), autobiografskom dramom i ujedno završnim dijelom trilogije koju još čine "Buđenje iz mrtvih" (2005.) i "Odbačen" (2007.) – a sva tri filma, koja su dio ove retrospektive, povezuje i suradnja sa Svetozarom Cvetkovićem, izvanrednim glumcem, koji je "Nemce" i koproducirao. Ovaj film potpuno i otvoreno autobiografsko djelo, zrelo i poetično, možda je najbolji Radivojevićev film – a svakako i ponovni uzlet u veliki uspjeh, i to ne samo na festivalima, kod upućene publike, znalaca i kritike, već i kod "običnih" gledatelja, što je za autora nespremna na kompromise doista najveći kompliment. Priča je to redatelja Radivojevića iz doba Drugog svjetskog rata, o njegovu djetinjstvu bez oca i s majkom kojoj je bila važnija revolucija od malenoga sina i kako je, unatoč svemu, zahvaljujući nježnosti jednog Nijemca, to bilo sretno djetinjstvo. Na velikom platnu publika će vidjeti još šest filmova počevši od debitantskog igranog filma "Bube u glavi" (1970.), preko mladenačkih radova "Bez", "Testament" i "Kvar" gdje neprilagođene, suvišne i odbačene junake maestralno igraju Dragan Nikolić, Bata Stojković i Aleksandar Berček. Kultni "Dečko koji obećava" (1981.) na neki je način prirodan nastavak "Kvara" – samo ovdje je izlazak iz malograđanskih okova i društvenih okvira svih vrsta – obiteljskih, ljubavnih, karijernih još jači, radikalniji i glasniji …U filmu "Živeti kao sav normalan svet" gledamo rasnu glumicu Sonju Savić u jednoj od njenih najboljih uloga. Slijedi "Ni na nebu ni na zemlji" u kome glavnu ulogu igra Svetozar Cvetković koji je u godinama suradnje postao, prema riječima samoga redatelja, neka vrsta njegova alter ega, "igra najgoru kosku u tim filmovima, igra jednog depresivnog, izgubljenog, često ne naročito šarmantnog i magnetičnog junaka".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije