Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Rene Bitorajac - veliki povratak na filmska platna

27.03.2009.
u 14:47

Nakon godina izbivanja s filmskog platna, Rene Bitorajac vraća se u sedmu umjetnost, i to glavnom ulogom u filmu “Metastaze”. Adaptacija istoimenog hit-romana Ive Balenovića (po kojem je napravljena i kazališna predstava) u hrvatska kina stiže u četvrtak, a Rene u domaćoj verziji “Trainspottinga” glumi Krpu – kvartovskog štemera, PTSP-ovca, glavnog u društvu koji u napadajima agresije udari i vlastitu ženu. Reneu je ta uloga ponuđena i u predstavi, ali zbog drugih obaveza nije ju mogao prihvatiti.

No film, za koji je scenarij napisao Ognjen Sviličić a režirao ga Branko Schmidt, nije mogao odbiti. – Roman sam pročitao davno, a tekst za film svidio mi se na prvu – govori Rene koji je ponude za domaće filmove posljednjih godina odbijao upravo zato što nije bio zadovoljan ponuđenim. – Bolje čekati i dočekati priliku nego se rasipati po svuda za ništa konkretno.

Hvala bogu bio sam u situaciji da si to mogu i priuštiti – iskren je Bitorajac koji dodaje da su “Metastaze” bile odlično iskustvo. Uz njega u filmu glume još i Robert Ugrina, Franjo Dijak i Rakan Rushaidat, za koje ima samo riječi hvale. – Ekipa je bila fenomenalna. Iako su oni generacija, a ja ipak stariji, odlično smo se slagali i svi smo zabrijali na uloge pa je bio pravi užitak snimati.

Rene otkriva i kako su “Metastaze” nastale u kratkom roku. On je radio dvanaestak dana, a sve je bilo snimljeno za mjesec dana. – Glavni je razlog tomu što je većina scena snimana iz ruke, u jednom kadru. To me oduševilo. Za takvu vrstu snimanja potrebne su dulje pripreme i veći broj proba i bilo me strah kako će se svi snaći u tome, no ispalo je odlično – govori Rene najavljujući “Metastaze” kao kolektivan film koji se oslanja na snažne glumačke izvedbe.

Kako su većinu scena snimali na zagrebačkim ulicama, Rene je morao pohvaliti i susretljive građane koji se nisu bunili ni kad su dizali buku usred noći. – Mi u tri ujutro skačemo po autima i vičemo na sav glas, tako da je i meni neugodno što to moram raditi. I nitko ništa ne prigovara – prisjeća se Rene snimanja koje je bilo u rujnu prošle godine, dodajući u šali kako su odlično odabrali glumce za ulogu policajaca.

– U jednoj sceni glavne likove naganja policija, a kako smo trku morali snimiti više puta, ovi koji glume plavce brzo su ostali bez daha te su se i jedan i drugi spotaknuli, razvoj događaja koji se često vidi u stvarnosti – kroz smijeh zaključuje glumac.

A jesu li glavni junaci uspjeli pobjeći policiji, morat će te saznati u sami - zato pravac kino.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije