Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"ja bi' da to imam doma"

Pulska premijera filma o bullyingu, diskriminaciji i nasilju nad LGBTI osobama

Foto: Screenshot
24.06.2020.
u 11:26

U četvrtak, 25. lipnja u 20:30 sati u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc u Puli održat će se projekcija dokumentarnog filma ‘Ja bi’ da to imam doma’ organizirana u sklopu programa Proces.

U četvrtak, 25. lipnja u 20:30 sati u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc, Gajeva 3 Pula, održava se pulska premijera dokumentarnoga filma ‘Ja bi’ da to imam doma’ organizirana u sklopu programa Proces. Nakon projekcije filma u dvorištu Rojca održat će se razgovor s redateljem Noahom Kraljevićem i scenaristicom Eminom Hermann.

Zbog stanja u javnome zdravstvu, organizatori su bili primorani odgoditi obje povorke ponosa koje se već tradicionalno održavaju u Hrvatskoj, onu zagrebačku te splitsku. Od tada svakim danom svjedočimo novim homofobnim izjavama u javnom prostoru te zbog toga smatramo da je upravo sada važno obilježiti Mjesec ponosa.

Ovogodišnji Mjesec ponosa obilježava 50. godišnjicu prve povorke ponosa, koja se održala 1970. u znak sjećanja na stonvolške nemire prethodne godine i time nastavila borbu LGBTIQ+ zajednice za svoja prava.

Film je nastao u produkciji udruge K-zona, režiju potpisuju Ana Opalić i Noah Kraljević, otprije nam poznati kao redateljski tandem dokumentarnog filma 'Još jednom'.

U dokumentarnom filmu „Ja bi’ da to imam doma“ 9 protagonista i protagonistkinja progovara o svojim iskustvima s doživljenim bullyingom, diskriminacijom i nasiljem. Ideja filma bila je okupiti pripadnike i pripadnice LGBTI zajednice u najširem smislu – tako da su zastupljena „sva slova akronima“ te osobe različite dobi i iskustava – osobe koje su doživjele vršnjački bullying i nasilje zbog svog rodnog identiteta i izražavanja, osobe koje su doživjele obiteljsko nasilje zbog svoje seksualne orijentacije, osobe koje su doživjele fizičke napade na javnim mjestima te osobe koje su zbog neprihvaćanja okoline pokušale suicid. Film progovara i o drugim temama kao što su odrastanje, odnos s roditeljima te comming out i posljedično (ne) prihvaćanje okoline.

Film je nastao u sklopu projekta „Radnopravnost svima!“, koji za cilj ima doprinijeti zaštiti prava i suzbijanju diskriminacije LGBTI osoba na radnom mjestu i pri zapošljavanju kroz razvoj i implementaciju edukacijskih modela i alata, razmjenu znanja te poticanje suradnje između sindikata, poslodavaca i organizacija civilnog društva kao i podizanje svijesti o radničkim pravima među LGBTI zajednicom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije