Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Publika se zaželjela koncerata i napunila dvoranu Lisinski

Mladi austrijski dirigent David Danzmayr potaknuo je filharmoničare na vrlo uzbudljivu izvedbu glazbe Sergeja Prokofjeva
27. rujna 2014. u 13:16 1 komentara 408 prikaza
Filharmonija otvorenje sezone
Foto: Tomislav Smoljanonović/ZGF
Pogledajte galeriju 1/3

Zagrebačka filharmonija otvorila je sinoć svoju novu sezonu u punom Lisinskom, premda je koncert bio zakazan izvan pretplaničkih ciklusa. Vjerna publika očito se zaželjela svog orkestra, a u dvorani je bilo i nove, mlade publike.

Doduše, dio školaraca jedva je dočekao loš primjer starije publike pa je neprigušen i pretjeran kašalj u pauzama između stavaka suptilnog Mozartovog klavirskog koncerta br. 21 u C-duru pretvoren u cirkus. Barem na desnoj tribini.

No, solistica Elena Baškirova nije se dala smesti, baš kao ni mladi austrijski maestro David Danzmayr. Popularni Mozartov koncert odsviran je vrlo solidno, a solistica je dugim aplauzom nakon nakon nekoliko izlazaka na poklon pozvana da odsvira i dodatak, jednu Schumannovu minijaturu. 

filahrmonija Turneja iz snova sa samo jednim koncertom Zagrebačka filharmonija svirat će u raskošnoj sultanovoj Operi u Muscatu  2014./2015. Zagrebačka filharmonija predstavila program za novu sezonu mirko boch Novi ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch U orkestar želimo dovesti i djecu, a ako treba, po njih ćemo ići i u vrtiće

Međutim, pravu naznaku da se i orkestar zaželio sviranja koliko i publika koncerata dobili smo u drugom dijelu koncerta. Nakon nekoliko tonova tihog uvoda, tutnjava velikog orkestra na početku najpoznatijeg plesnog ulomka iz baleta Romeo i Julija Sergeja Prokofjeva prenula je čak i one brbljave klince u redovima ispred mene i privukla njihovu pažnju. 

Vrlo simpatičan, neposredan i temperamentan mladi austrijski maestro David Danzmayr potaknuo je orkestar na vrlo motiviranu, uzbudljivu, u detaljima rafiniranu, a u cjelini moćnu i uvjerljivu izvedbu probranih i dramaturški dobro posloženih ulamaka iz obje baletne suite Sergeja Prokofjeva. 

Prva ovosezonska filharmonijska večer imala je i svečani početak. Nakon pozdravne riječi publici, novi filharmonijski ravnatelj Mirko Boch imao je čast uručiti još jedno priznanje velikom hrvatskom skladatelju Milku Kelemenu. Nakon što je jučer promoviran u počasnog doktora Sveučilišta u Zagrebu, 90-godišnji skladatelj dobio je i povelju Grada Zagreba i Zagrebačke filharmonije, a koncert je započet njegovom mladenačkom, a i danas još uvijek svježom i zanimljivom Kelemenovom skladbom "Preludio, aria e finale".

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti