Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch

U orkestar želimo dovesti i djecu, a ako treba, po njih ćemo ići i u vrtiće

mirko boch
Foto: Tomislav Čuveljak/ZF
09.07.2014.
u 12:43


Glazbene škole, Muzička akademija pa Filharmonija, to je osovina svih naših planova za budućnost

Revijalnim koncertom na Bundeku zagrebački su filharmoničari zaključili sezonu. Gdje to sve već ovog ljeta svira Zagrebačka filharmonija i što joj donosi nova sezona, ispričao nam je novi, nedavno imenovani ravnatelj prvog hrvatskog orkestra Mirko Boch. Dosadašnji nadzornik orkestra ima dva desetljeća glazbeničkog iskustva. Kao violist svirao je u orkestrima HNK, Komedije, Hrvatskom komornom orkestru i gudačkom kvartetu Cadenza, a i danas još uvijek predaje na nekoliko zagrebačkih glazbenih škola.

Razgovor smo započeli gorućim pitanjem o potrazi za šefom-dirigentom.

– To nam je prioritet. "Snimili" smo nekoliko ozbiljnih kandidata, među kojima se ističu dvojica dirigenata velikog iskustva i karijere te jedan izvrsni mlađi dirigent u usponu.

Vjerujem da će glazbenici već u listopadu odlučiti o najužem izboru. To je velika i dalekosežna odluka koju ne smijemo donijeti preko noći.

Što još vidite kao prioritete svog mandata?

– Privlačenje mladih ljudi u publiku, ali i orkestar, iz Hrvatske i inozemstva. Nastavit ćemo s međunarodnim audicijama, koje je uspješno pokrenuo moj prethodnik. Mi već imamo tridesetak posto glazbenika iz inozemstva, sa zapada i istoka, od Italije i Slovenije do Ukrajine i Rusije. Zatim, oko nas je puno glazbenih škola prepunih nadarene djece. Glazbene škole – Muzička akademija – Zagrebačka filharmonija, jačanje te osovine moja je strategija za budućnost, kao i još intenzivnija suradnja s Hrvatskom glazbenom mladeži.

Kako izbjeći da popularizacija klasične glazbe ne postane njena estradizacija?

– Edukacijom, samo edukacijom. Moramo dovesti djecu u Zagrebačku filharmoniju, a mi moramo još više nego do sada odlaziti među njih, od vrtića nadalje.

Do sada ste bili zaduženi za disciplinu, kakav odnos imate s orkestrom?

– Poznajem svakog glazbenika u dušu, znam gdje su problemi i kako sa svakim razgovarati. Sjajni glazbenici najveće su blago Zagrebačke filharmonije i brendiranjem orkestra i za svakog pojedinog glazbenika možemo još puno više napraviti.

Turneje i gostovanja?

– U 2015. imamo pozive u Sarajevo i u Klagenfurt, Salzburg nas zove na Novu godinu 2016., a na obzoru je i južnoamerička turneja. O svemu tome odlučivat će i Umjetničko vijeće, koje želim ojačati.

Zašto je prekinut Regionalni ciklus?

– To je vrlo zanimljiv ciklus, ali nažalost došlo je do problema financijske i programske prirode. Suradnju ćemo nastaviti, ali moramo vidjeti na koje načine. Osobno se zalažem za zajednički komorni ciklus, a beogradski kolege već su se složili sa mnom da širimo suradnju i na druge zemlje. Interes već postoji u Mađarskoj i Slovačkoj.

Ljetni će vam odmor ove godine biti nešto kraći...

Tako je i drago nam je zbog toga jer će Zagrebačka filharmonija nakon dugo vremena nastupiti na Peristilu. Maestro Dmitrij Kitajenko s oduševljenjem je pristao dirigirati Šeherezadu i Bolero na koncertu kojim ćemo 14. kolovoza zatvoriti Splitsko ljeto. Potom zatvaramo i Dubrovačke ljetne igre s maestrom Lipanovićem, Željkom Lučićem i Lanom Kos, a osobito mi je drago što će reaktivirani Komorni studio Zagrebačke filharmonije 27. kolovoza nastupiti i u Kneževu dvoru na Poznom ljetu Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Komentara 1

AL
Alkana
13:24 20.08.2014.

Vi punite orkestar glazbenicima sa istoka i zapada koji dobijaju velike plaće na uštrb naših talentiranih glazbenika koji ostaju bez posla!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije