Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nastavak drame na ADU

Prohić se vratio na posao, i to baš na sjednicu o etičkim problemima Akademije

Zagreb: Profesor Ozren Prohić dolazi na izvanrednu sjednicu Akademskog vijeća ADU
Patrik Macek/PIXSELL
13.11.2023.
u 16:41

Akademijom se nakon sjednice proširio trač da dio studenata drži leđa profesoru Prohiću, baš kao i 2004. godine, kada su pobunu protiv njega vodili Frljić, Božić i Kurspahić

Tresla se brda, rodio se miš – nakon velike akcije prijavljivanja nasilja nad studenticama i studentima, jedna je profesorica dobila otkaz, jedan ga je profesor sam dao, a ostali su ostali raditi na Akademiji dramske umjetnosti. To se odnosi i na Ozrena Prohića, koji je zbog teških optužbi na dvije godine udaljen od rada sa studentima, ali se unatoč prosvjedima studenata i posljedičnoj "eksplozivnoj" sjednici Akademskog vijeća jutros ipak pojavio na poslu. Na ADU se vratio uz podršku dekana Davora Švaića, koji je profesorima s Odsjeka kazališne režije i radiofonije rekao kako će Prohić i dalje prisustvovati njihovim sjednicama, iako je pošteđen rada sa studentima.

Zanimljivo je što je prva sjednica na koju je nakon mnogo vremena došao i Prohić navodno sazvana kako bi se razgovaralo o problemima na Odsjeku kazališne režije, konkretno o mišljenju ad hoc etičkog povjerenstva Sveučilišta u Zagrebu, koje je ocijenilo da na tom odsjeku "teško narušeni međuljudski odnosi ugrožavaju profesionalno obavljanje nastavnih aktivnosti i otežavaju studiranje studentima" te "kontinuirano proizvode neetična postupanja koja uzrokuju nove povrede etičkih načela Sveučilišta u Zagrebu".

Iako se radilo o slučaju u koji je upleteno dvoje drugih profesora, kao i jedna sada već bivša studentica, na sjednici Odsjeka u ponedjeljak se navodno spominjao i Prohićev slučaj, odnosno moglo se čuti da mu je dio studenata izrazio podršku. Spominjalo se kasnije i navodno pismo podrške desetak studenata, ali nitko od studenata to nam nije mogao potvrditi, baš naprotiv, rekli su kako su solidarni s pobunjenim kolegicama.

Ako bi bila točna, ta bi situacija nevjerojatno nalikovala na posljednju veliku pobunu studenata kazališne režije ADU-a, koju su 2004. godine predvodili Oliver Frljić, Saša Božić i Miran Kurspahić, a među metama njihova revolta isticao se, još tada, upravo profesor Prohić. Nakon inicijalne oluje i velike pažnje javnosti, i tada se našlo tridesetak tadašnjih i bivših studenata koji su potpisali pismo podrške Ozrenu Prohiću. U tom pismu "obrane" mladi redatelji među ostalim navode kako Frljić, Božić i Kurspahić predstavljaju samo dio studenata te da Prohića nepravedno "opisuju kao osobu koja je očito gotovo nesposobna izvršavati svoj posao i iza kojeg, prema istom svjedočenju, ne ostaje ništa osim niza incidenata".

Jedna od potpisnica tadašnjeg pisma obrane profesora Prohića, kazališna redateljica Rajna Racz, u međuvremenu je javno istupila i rekla kako je bila manipulirana te se pridružila mladim kolegama koji ponovo traže njegovu smjenu. Ostali su se uglavnom "umudrili" i šute, možda čekajući da vide kakav će biti rasplet nove oluje na Akademiji i hoće li Prohić iznova dobiti povjerenje za rad sa studentima.

Komentara 1

BL
Blabla01
13:24 14.11.2023.

Kako student rođen 1997. piše pismo podrške 2004.?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije