Naslovnica Kultura Glazba

Prodaje zgrade neće biti, HGZ smjenjuje svojeg predsjednika

Ravnateljstvo je zamjerilo Niki Đuriću što je raspravu o prodaji zgrade uvrstio na dnevni red sjednice bez ikakvih konzultacija s njima.
19. lipnja 2018. u 10:13 1 komentara 561 prikaza
HGZ
Foto: Branimir Pofuk

Posljednjih tjedan dana u hrvatskoj kulturnoj, a osobito glazbeničkoj javnosti podignuta je uzbuna nakon što se proširila vijest da se razmišlja o prodaji zgrade Hrvatskoga glazbenog zavoda u Gundulićevoj ulici. Opravdan povod za uzbunu i uznemirenost bio je putem elektronske pošte i društvenih mreža proširen poziv koji je članstvu Ravnateljstva HGZ-a uputio predsjednik HGZ-a Niko Đurić. Gospodin Niko Đurić, umirovljeni odvjetnik i dugogodišnji član HGZ-a i Društvenog orkestra HGZ-a, koji je na funkciju predsjednika te ustanove izabran početkom ove godine, zakazujući sjednicu Ravnateljstva za 7. lipnja, u pozivu članovima tog tijela naveo je i dnevni red sjednice s ovako definiranom prvom točkom: “Ponuda kupnje za zgradu na adresi: Gundulićeva 6, Zagreb”.

Mia Dimšić Mia Dimšić: Sve su moje pjesme osobne od riječi do riječi jer mi inače ne bi imale smisla

Odbili čak i raspravljati

Kako je vidljivo i iz zapisnika s te sjednice, Ravnateljstvo je odbilo uopće raspravljati o toj točki, zamjerajući predsjedniku Đuriću što ju je uopće stavio na dnevni red bez ikakvih konzultacija s Ravnateljstvom te zato što prodaja zgrade, glavnog kapitala HGZ-a, ne samo da ne dolazi u obzir nego je Statutom ove udruge građana izričito zabranjena.

Zbog alarmantnih vijesti i sve burnijih reakcija u javnosti, u velikoj dvorani HGZ-a jučer je održana i konferencija za medije, kojoj je prisustvovao i jedan broj zabrinutih članova HGZ-a. Članovi Ravnateljstva Mladen Janjanin i Seadeta Midžić, kao i tajnik Ravnateljstva Ljubomir Gašparović inzistirali su na činjenici da nitko ne prodaje zgradu HGZ-a, a predsjednik Đurić nije se pojavio, nego je medijima uputio pismo u kojem je “sva dosadašnja medijska izvješćivanja” nazvao “jednostranima, neistinitima, punima maliciozno serviranih poluinformacija” te “harangom i medijskim linčem”, a sve koje zanima istina o stanju u HGZ-u pozvao je da se jave u njegov ured 27., 28. ili 29. lipnja.

klavir Svjetski uspjeh gimnazijalki Mi sa šest ruku sviramo klavir kao jedna osoba

Međutim, članica tročlanog Suda časti HGZ-a Naima Balić najavila je za ovaj petak sastanak tog tijela na kojem će predložiti smjenu Nike Đurića koji očito “nije časna osoba niti mu je mjesto u HGZ-u jer ne zna ni povijest, ni važnost ni svrhu te institucije”.

O tome govori i zapisnik sjednice održane 8. svibnja prema kojem je Đurić kao mjere štednje i financijske konsolidacije HGZ-a spominjao mogućnost ukidanja ansambala HGZ-a, a Knjižnicu HGZ-a, koja čuva za povijest hrvatske glazbe najvažniju zbirku djela i dokumenata, nazvao je spremištem starog papira.

Želio i koncertnu dvoranu

Prema dodatnom objašnjenju sporne točke dnevnog reda, koje je Ravnateljstvu uputio Niko Đurić, inicijalnu namjeru da kupi zgradu najstarije i temeljne institucije zagrebačke i hrvatske glazbene kulture, skupa s koncertnom dvoranom, pokazao je hrvatsko-kanadski poduzetnik Ciril Zovko.

HGZ
1 / 5
Novi predsjednik Hrvatskog glazbenog zavoda Niko Đurić HRVATSKI GLAZBENI ZAVOD Zavirite u blago najstarije glazbene institucije u zemlji Branimir Pofuk Umjesto straha i zatucanosti, od Karlovca do Vojnića odjekivat će glazba Johanna Sebastiana Bacha
Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu