Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Zavirite u blago najstarije glazbene institucije u zemlji

Rođendanski program uključuje i koncert u dvorani koja je zbog iznimne akustike i neorenesansnog ambijenta među najljepšima u Zagrebu
18. travnja 2018. u 10:20 0 komentara 745 prikaza
Novi predsjednik Hrvatskog glazbenog zavoda Niko Đurić
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Vratimo se u prošlost. Godina je 1827., Hrvatska je dio velikog Austrijskog Carstva na čijem je čelu Franjo I. Ugarski dio zemlje nije se još odvojio pa Hrvatska nije podijeljena između dva dijela carstva, a Europa se oporavlja od Napoleonovih pohoda. No 18. dana mjeseca travnja te je godine u Zagrebu održan prvi koncert Društvenog orkestra Hrvatskog glazbenog zavoda. HGZ danas tako slavi 191. rođendan i ponosi se titulom najstarije glazbene institucije u Hrvatskoj. Današnji program obilježavanja obljetnice uključuje izložbu o arhivu Zavoda kao izvoru diplomskih radova i besplatni koncert na kojemu će nastupiti svi njegovi amaterski sastavi, društveni, jazz i komorni orkestar te zbor, ali i obilazak zgrade u Gundulićevoj 6 s velikom dvoranom koja je zbog iznimne akustike i neorenesansnog ambijenta među najljepšim prostorima za izvođenje komorne glazbe u Zagrebu.

Branimir Pofuk Umjesto straha i zatucanosti, od Karlovca do Vojnića odjekivat će glazba Johanna Sebastiana Bacha

Američki student

Prošlog je mjeseca institucija izabrala svog novog čelnika, Niku Đurića, odvjetnika koji je već nekoliko godina u mirovini pa se, shvativši da ima viška vremena, ponovno aktivirao kao violinist u Društvenom orkestru HGZ-a. Nije prošlo dugo i postao je predsjednik, i to jubilarni, dvadeseti. Đurić je inače iz Dubrovnika, kao mladić bio je na studiju u SAD-u, na Williams Collegeu, a pravo je diplomirao u Zagrebu te je kasnije postao i odvjetnik.

No cijelo to vrijeme nije zaboravljao na svoju ljubav, violinu, koju pripisuje podneblju u kojem je odrastao.

Dubrovnik je pomorski grad. Sviranje se u tom gradu njeguje u obitelji, a tako je to bilo i kod mene. Zbog toga sam stalno osjećao unutarnji zov za violinom – objašnjava Đurić. Samo čelo institucije nije planirao dosezati, ali kolege su ga predložili zbog znanja i iskustva. Odlučio je pokušati riješiti i poteškoće nastale nakon što se prije tri godine Muzička akademija, koja je dio Zavoda bila od 1829., iselila iz njegova prostora, što je imalo velike učinke na smanjenje prihoda.

– U zadnje vrijeme postoje određeni financijski problemi u HGZ-u, povezani prije svega s odlaskom Muzičke akademije. Zato se trebamo više okrenuti tržištu, novim načinima poslovanja, ali osnovni će ciljevi institucije, očuvanje baštine i amaterizma, ostati. U tomu će nam pomoći moderniji marketing i nove tehnologije jer želimo poboljšati interakciju s medijima, glazbenim školama i državom, kako našom tako i drugima – ističe Niko Đurić.

HGZ koncerte organizira gotovo svakog dana, a samo do kraja travnja u Gundulićevoj 6 nastupit će Hrvatski barokni ansambl, Zagrebački kvartet te učenici niza glazbenih škola. Konstantno upisuju i nove članove, od kojih je dio i u orkestrima te zboru Zavoda.

Dogradnja objekta

– Željeli bismo proširiti krug korisnika, kako publike tako i članstva, da vide ovo blago, prije svega nekretnine u kojima se HGZ nalazi – optimističan je novi predsjednik institucije koja se u sadašnju zgradu uselila još 1876., a 19 godina kasnije HGZ je do nje podignuo još jedan objekt s manjom koncertnom dvoranom za potrebe Muzičke akademije.

Među najpoznatije članove Zavoda ubrajaju se Vatroslav Lisinski i Vjekoslav Klaić, a o povijesnoj važnosti HGZ-a svjedoči i počasno članstvo Franza Liszta kojemu je tijekom boravka u Zagrebu 1846. godine uručena povelja o tom statusu.

Izazovi života Stefana Milenkovicha i Zagrebačkih solista Tri koncerta Izazovi života Stefana Milenkovicha i Zagrebačkih solista Ivan Vihor Krsnik Čohar Niže trijumf za trijumfom Čudo od djeteta postalo najbolji mladi glazbenik naše zemlje Djevojčica s protezom 3D printanje sve razvijenije Rođena je bez dijela lijeve ruke, no ipak je ispunila san da svira violinu
Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
Pevex
NOVO RUHO DOMA
Istražujemo – kako se pripremiti za proljetne renovacije
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.