Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Preminuo Zvonimir Zoričić

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ovim odlaskom nije izgubilo samo svojega nacionalnog prvaka već iznimna čovjeka koji je svakim izlaskom na pozornicu zbrajao talent, ljubav, znatiželju, iskustvo, zaigranost i nadasve ljudskost
30. svibnja 2015. u 15:55 1 komentara 2733 prikaza
zvonimir zoričić
Foto: HNK Zagreb
Pogledajte galeriju 1/4

Noćas je u 67. godini umroglumac Zvonimir Zoričić (Zagreb, 31. listopada 1948. – Zagreb, 30. svibnja 2015.). Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ovim odlaskom nije izgubilo samo svojega nacionalnog prvaka već iznimna čovjeka koji je svakim izlaskom na pozornicu zbrajao talent, ljubav, znatiželju, iskustvo, zaigranost i nadasve ljudskost – sve ono što čini iznimna umjetnika i po čemu će ga pamtiti mnogi naraštaji, priopćio je HNK Zagreb.

Zvonimir Zoričić rođen je 31. listopada 1948. u Zagrebu. Studirao je fiziku na PMF-u, a onda se ipak odlučio za poziv glumca. Na Akademiji dramske umjetnosti 1973. diplomirao je glumu i iste godine postao članom ansambla Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a 2011. dobio je status nacionalnoga prvaka. Neumorno je nizao male i velike uloge, samo na daskama matičnog kazališta ostvario je više od 80 kreacija u 41 godinu umjetničkoga rada.

Zvonimir Zoričić jednakim se žarom posvećivao ulogama junaka, antagonista ili epizodista, pa je teško iz toga bogatoga opusa izdvojiti pojedine uloge jer je u svima ostavio svoj specifičan otisak, ali svakako valja spomenuti njegovog Hamleta, Polonija, Popivu, Le Breta iz Cyranoa de Bergeraca, trgovca Čarudattu iz Glinenih kolica, Nielsa Nielsena i Fortunata Jorika iz Banketa u Blitvi, Oberleutnanta doktora Gregora iz Galicije, Grimaldija iz Šteta što je kurva, Rjuhina iz Majstora i Margarite,  Adama Mandrovića iz Ostavke, Kora u Kiklopu, Velečasnoga Johna Halea u Vješticama iz Salema, Markiza de la Mote iz Seviljskoga zavodnika i kamenoga uzvanika, Bjelajeva iz Romana o Londonu, Grofa u Gorskim divovima, Pisca, Oca, Meštra i Onoga iz katastra u Zajedničkoj kupki, pastora Anthonyja Andersona iz Đavolova učenika, Špigeljskoga iz Mjesec dana na selu, Sandra iz Igre za dvoje, Krajcernjaka iz Svoji smo, dogovorit ćemo se, Antonia Bajamontija iz Berenikine kose, Vlaha slijepoga u Ekvinociju, Georgea iz Tko se boji Virginie Wolf, Grofa od Glostera u Kralju Learu, Tiresije u Kralju Edipu, Liječnika u predstavi Dobri, Reba Šimšena u Dibuku, Filippa iz Trilogije o ljetovanju, Dr. Gustava Kraekelina iz Nevjeste od vjetra, Konrada Raucha iz Kazimira i Karoline, Mihaila Vasiljeva iz Vasse Železnove i drugih, Predsjednika suda iz Korupcije u palači pravde, Čebutkina iz Tri sestre, Vjerhovenskoga iz Bjesova, Tenšeka iz Zagorke, Starog Fabriczyja iz Glembajevih, Alfreda Doolitlea iz Pigmaliona, Putnika namjernika Luke iz Na dnu i Starčića u Luđakinji iz Chaillota te Firsa u Višnjiku s kojim je posljednji puta izašao na pozornicu u jesen 2014.

'Mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, preuzeo ju je strah
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija