Naslovnica Kultura Glazba

Preminuo virtuoz usne harmonike Neven Mijač

Dobitnik je Nagrade "Status" za najboljeg instrumentalista na usnoj harmonici u Zabavnoj, pop-rock i urbanoj glazbi 2000., 2006., 2012. i 2014.
25. listopada 2016. u 23:41 3 komentara 2480 prikaza
neven mijač
Foto: Goran Kovacic/pixsell

Zagrebački bluzer i virtuoz usne harmonike Neven Mijač preminuo je sinoć u 52. godini života nakon dugotrajne borbe s teškom bolešću, izvijestila je u utorak Hrvatska glazbena unija. 

Ovaj virtuozni glazbenik rođen je 1965. u Zagrebu. Glazbom se bavio od djetinjstva - od šeste godine svirao je violončelo, a od šesnaeste usnu harmoniku.

Studirao je na Glazbenoj akademiji u Zagrebu, a s dvadesetak godina odlazi u Pariz, gdje živi kao studijski glazbenik, svirač u metrou i pariškim klubovima.

Početkom 80-ih priključuje se grupi "Telefon“, koja kasnije nastavlja djelovanje kao "Telefon Blues Band".

Surađivao je, svirao i snimao s brojnim hrvatskih glazbenicima od kojih su se na dugom popisu našli Crvena jabuka, Neno Belan, Arsen Dedić i Josipa Lisac.

Na krilima prokušanih blues standarda, Neven Mijač je u društvu glazbenika, Eduarda ‘Jimmy’ Matešića, Roberta Vnuka, Alena Svetoperića i Damira Šomena objavio posljednji album "Nothing Toulouse“ istoimenog blues benda.

Dobitnik je Nagrade "Status" za najboljeg instrumentalista na usnoj harmonici u Zabavnoj, pop-rock i urbanoj glazbi 2000., 2006., 2012. i 2014.

Vodič za kupovinu gadgeta
BLAGDANI
Vodič za kupovinu gadgeta: Što kupiti vašim omiljenim tehnoljupcima?

A1 izdvaja za Vas

 • sohnahoakasaa:

  Kakav je to bio glazbenik majko moja. Pravi virtuoz na usnoj harmonici. Pokoj vječni i vječna svjetlost svjetlila mu.

 • Avatar mileudarcina 1
  mileudarcina 1:

  Pokoj mu duši, obitelji saučešće.

 • Kora:

  Slušala sam ga uživo. Što je Neven izvodio na tom malom instrumenu to je čudo jedno! Ta njegova usna harmonika je bila čisti blues.