Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Preminuo splitski glumac Franko Strmotić

Izgubio sam prijatelja i velikog čovjeka. Više od 30 godina dijelili smo i sobu, i krevet, i duhan i kavu. Znali smo se u dušu... – rekao je s tugom glumac Filip Radoš.
17. listopada 2011. u 13:35 1 komentara 186 prikaza
franko strmotić (1)
Foto: Arhiva VL
Pogledajte galeriju 1/3

U 67. godini života preminuo je u Splitu Franko Strmotić koji je čitavu glumačku karijeru proveo u Gradskom kazalištu mladih. Bio je zaštitni znak Teatrina na Prokurativama.

Početkom 60-ih godina prošlog stoljeća postao je član nekadašnjeg kazališta "Titovi mornari". Ostvario je više od 120 uloga u predstavama "Heidi", "Hvalisavi vojnik", "Mali libar", "U očekivanju Godota", "Umišljeni bolesnik", "Don Quijote", "Čovik, zvir i kripost", "Kazališni sat", "Teštamenat"...

Glumio je i u splitskom HNK, a mnogi ga pamte po ulogama u popularnim televizijskim serijama "Malo misto", "Velo misto", "Nepokoreni grad", "Novo doba". Okušao se i u filmovima – "Ta divna splitska noć", "Posljednja volja", u TV adaptaciji djela "Mali libar Marka Uvodića" te u brojnim radijskim emisijama i dramama.

Glumca Filipa Radoša koji je donedavno bio član Gradskog kazališta mladih teško je pogodila prerana smrt kolege Franka Strmotića.

– Izgubio sam prijatelja i velikog čovjeka. Više od trideset godina glumili smo zajedno. Dijelili smo i sobu, i krevet, i duhan i kavu... Kako smo obojica djedovi, zadnje vrijeme stalno me je zvao "dide moj". Pomagali smo se, upotpunjavali na sceni, znali smo se "u dušu". Uvijek smo se u predstavama znali snaći. Živjeli smo jedan poseban brak dvaju kolega – kazao nam je tužan Radoš.

Sprovod Franka Strmotića bit će poslijepodne na splitskom groblju Lovrinac, a večeras u 19 sati održat će se komemoracija u Teatrinu na Prokurativama.

ITA, Coronaviruskrise, Italien
Znanstvena analiza
Rudan: Analiza stvarnih uzroka tragedije COVID-19 u Italiji i drugim zemljama EU
A1 Hrvatska
HOME OFFICE
Najbolji savjeti za što bolji rad od doma
  • onur:

    O takvim ljudima i nestorima hrvatskog glumišta treba pisati, a ne o nekim glumčićima i glumičicama koje govore da su nevinost izgubile u 3.srednjem....Da li je gospodin Franko Strmotić ikada dobio nagradu hrvatskog glumišta...Podajte mu tu nagradu posmrtno......Počivao u miru Božjem.....