Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlazak

Preminuo splitski glumac Franko Strmotić

franko strmotić (1)
Foto: Arhiva VL
1/3
17.10.2011.
u 13:35

Izgubio sam prijatelja i velikog čovjeka. Više od 30 godina dijelili smo i sobu, i krevet, i duhan i kavu. Znali smo se u dušu... – rekao je s tugom glumac Filip Radoš.

U 67. godini života preminuo je u Splitu Franko Strmotić koji je čitavu glumačku karijeru proveo u Gradskom kazalištu mladih. Bio je zaštitni znak Teatrina na Prokurativama.

Početkom 60-ih godina prošlog stoljeća postao je član nekadašnjeg kazališta "Titovi mornari". Ostvario je više od 120 uloga u predstavama "Heidi", "Hvalisavi vojnik", "Mali libar", "U očekivanju Godota", "Umišljeni bolesnik", "Don Quijote", "Čovik, zvir i kripost", "Kazališni sat", "Teštamenat"...

Glumio je i u splitskom HNK, a mnogi ga pamte po ulogama u popularnim televizijskim serijama "Malo misto", "Velo misto", "Nepokoreni grad", "Novo doba". Okušao se i u filmovima – "Ta divna splitska noć", "Posljednja volja", u TV adaptaciji djela "Mali libar Marka Uvodića" te u brojnim radijskim emisijama i dramama.

Glumca Filipa Radoša koji je donedavno bio član Gradskog kazališta mladih teško je pogodila prerana smrt kolege Franka Strmotića.

– Izgubio sam prijatelja i velikog čovjeka. Više od trideset godina glumili smo zajedno. Dijelili smo i sobu, i krevet, i duhan i kavu... Kako smo obojica djedovi, zadnje vrijeme stalno me je zvao "dide moj". Pomagali smo se, upotpunjavali na sceni, znali smo se "u dušu". Uvijek smo se u predstavama znali snaći. Živjeli smo jedan poseban brak dvaju kolega – kazao nam je tužan Radoš.

Sprovod Franka Strmotića bit će poslijepodne na splitskom groblju Lovrinac, a večeras u 19 sati održat će se komemoracija u Teatrinu na Prokurativama.

Ključne riječi

Komentara 1

ON
onur
15:48 17.10.2011.

O takvim ljudima i nestorima hrvatskog glumišta treba pisati, a ne o nekim glumčićima i glumičicama koje govore da su nevinost izgubile u 3.srednjem....Da li je gospodin Franko Strmotić ikada dobio nagradu hrvatskog glumišta...Podajte mu tu nagradu posmrtno......Počivao u miru Božjem.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije