Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
57. Splitsko ljeto

Premijera romantične opere La Gioconda oduševila Splićane

splitsko ljeto (1)
Foto: Ivana Ivanović/Pixsell
1/8
14.07.2011.
u 23:30

Splitsko ljeto trajat će 32 festivalska dana, a publici će ponuditi čak 43 izvedbe.

Premijerom opere La Gioconda koju je izvela Opera HNK Split u suradnji s riječkim HNK Ivana Pl. Zajca na splitskim Prokurativama započelo je 57. Splitsko Ljeto. Svečano ga je otvorio izaslanik predsjednika RH Ive Josipovića Arsen Bauk. Istaknuo je da je tradicija ono na što Split i Splićani moraju biti ponosni posebno u vrijeme poremećenih vrijednosti.

Proslavljena sopranistica

Ministar kulture Jasen Mesić, izaslanik Vlade rekao je da je veličanstvena splitska publika došla odati počast kulturi. Zahvalio je svima koji su doprinijeli realizaciji 57. Splitskog ljeta, posebno umjetnicima gostima. Zaželio je dugo, toplo i kulturom oplemenjeno ljeto.

Zastavu Splitskog ljeta podigli su nacionalna prvakinja Zoja Odak i ravnatelj Drame splitskog kazališta Čedo Martinić.

Sinoćnjom premijerom dirigirao je i ovogodišnji ravnatelj Splitskog ljeta maestro Nikša Bareza, a redatelj je Ozren Prohić. Naslovnu ulogu tumačila je proslavljena armenska sopranistica Hasmik Papian, pjevačica čiju bogatu biografiju obilježavaju brojni nastupi na najvećim svjetskim opernim scenama, poput Metropolitana, Scale, berlinske Deutche i bečke Staatsopere.

Uz nju su protagonisti su bili i rumunjski sopran Constantin Nica, austrijski bas-bariton Markus Butter, mezzosopranistica Kristina Kolar, nacionalni operni prvak, bas Ivica Čikeš i mezzosopranistica Terezija Kusanović, te ostali solisti, Zbor, Balet i Orkestar HNK Split, te Dječji zbor glazbene škole Josip Hatze iz Splita.

Nastupa 600 umjetnika

57. Splitsko ljeto trajat će do 14. kolovoza, a tijekom 32 festivalska dana publici će ponuditi 43 izvedbe: jednu opernu, dvije dramske i jednu baletnu premijeru, te brojne reprizne i gostujuće operne, dramske, koncertne naslove, uz likovne i fotografske izložbe i projekcije izabranih filmskih naslova s 58. Festivala igranog filma u Puli. Na festivalu će sudjelovati više od 600 domaćih i gostujućih umjetnika, a predstave će se odigravati na 19 različitih lokacija u Splitu, Solinu i Vrlici.

Komentara 1

TM
tesla moj ponos
17:34 15.07.2011.

Za početak teška opera u četiri čina na plus 35 stupnjeva malo koga može oduševiti.Nije joj bilo ni mjesto a niti vrijeme ! Svaka čast na uloženom trudu ali sve se radi ipak za publiku !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije