Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promocija na Igrama

Predstavljena knjiga "Dubrovački spomenar" Vedrana Benića

promocija, Dubrovački spomenar, Vedran Benić
arhiva VL
08.08.2012.
u 11:45

Knjiga Vedrana Benića dragocjen je podsjetnik na prošle ljude, stvari i mnoge događaje, i one velike i one koji žive na samom rubu sjećanja ili su posve utonuli u gluh zaborav, rekao je Luko Paljetak

Knjiga dubrovačkoga novinara Vedrana Benića "Dubrovački spomenar - Sentimentalno putovanje sjećanjem na Grad“ predstavljena je utorak  7. kolovoza u atriju Kneževa dvora. Knjigu su predstavili intendant Igara dr. sc. Ivica Prlender, autor predgovora Luko Paljetak, urednik Stjepo Martinović te sam autor uz glazbene brojeve u izvođenju studentske klape "Kaše“.

– Knjiga Vedrana Benića dragocjen je podsjetnik na prošle ljude, stvari i mnoge događaje, i one velike i one koji žive na samom rubu sjećanja ili su posve utonuli u gluh zaborav. Ova je knjiga palimpsest sjećanja. Dobro je što je autor u nju okupio svoje ranije tekstove, objavljene u različitim publikacijama, jer bi i oni ubrzo pali u zaborav. Ovako neće, kao ni dio sjećanja na Dubrovnik kakav je nekad bio. Jedino što je gore od zaborava, to je užitak u zaboravu. Ova nam knjiga, naprotiv, pruža užitak prisjećanja. Zato je valja čitati s užitkom, kolika god bila sjeta koja nas pritom obuzima – rekao je akademik Luko Paljetak.

S podnaslovom „Sentimentalno putovanje sjećanjem na Grad“, knjiga Vedrana Benića u izdanju zagrebačke izdavačke kuće arsIRIS, svojevrsna je kombinacija istraživanja arhivske građe i autorovih sjećanja na teme koje zaobilazi „velika“ povijest, poput butiga (dućana), betula, kavana, kina, tramvaja, fakina te onih posebnih ljudi iz dubrovačke svakodnevice 20. stoljeća za koje je u Gradu skovano ime "oriđinali". Te su teme dio nostalgične slike grada koja još živi među stanovnicima Dubrovnika, Dubrovčanima diljem svijeta i mnogobrojnim zaljubljenicima u taj grad. Na 476 stranica u tvrdome uvezu, knjiga je bogato ilustrirana s više od 250 iznimno zanimljivih, mahom ranije neobjavljenih starih fotografija. Također, dosljedno spomenarski, na kraju su četiri prazne stranice za intimne usputne zabilješke čitatelja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije