Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kičma

Posebno su se istaknuli književnici iz Rijeke

DENIS DERK
arhiva
26.04.2012.
u 14:38

Riječki sajam knjiga otvoren je još danas i sutra. Uz velike popuste upravo na najnovija izdanja, velik izbor domaće i strane literature i bogat književni program, eto razloga za ugodan vikend uz knjigu

Ni olovni oblaci, niti kiša koja se obilato ispadala proteklih dana u Rijeci nisu uspjeli pokvariti raspoloženje knjigoljupcima, čitalačkoj publici, piscima… koji pohode ovogodišnji, peti po redu Riječki sajam knjiga. Na tamošnjem Korzu, u zgradi Filodrammatice, dvjema V/B/Z-ovim knjižarama, kao i na vanjskim štandovima sve je u znaku knjige i autora. Sudeći prema posjećenosti, organizatori mogu biti zadovoljni.

Vedrana Rudan, Mirjana Krizmanić, Zoran Ferić, Ivana Simić Bodrožić, Branko Čegec, Miroslav Mićanović, Neven Ušumović, Hrvoje Klasić, Kristijan Vujčić, Bruno Šimleša, Denis Derk, Aleksandra Orlić, Mitja Čander…samo su neki od autora koji, predstavljajući svoje najnovije knjige, daju programski ton ovogodišnjem sajmu. A predstavljanja se, osim u zgradi Filodrammatice, nošena sad već višegodišnjom tradicijom, zbivaju na raznim riječkim kulturnim punktovima: ove godine i u klubovima Palach, Pepe Rosso, na brodu Marina, u Gradskoj vijećnici… Dajući tako gradu Rijeci sveobuhvatni čitalački "štih".

Kako smo u uvodu spomenuli, brojna su predstavljanja novih (a i onih nešto starijih) riječkih spisateljskih snaga, pa valja i tom zanimljivom segmentu posvetiti nekoliko riječi. Tim više što su uglavnom zakinuti za komadić medijske pažnje. Prema rezultatima koje postižu šutnja je potpuno neopravdana. Zamislite samo ovo: dvije godine zaredom nagrada Prozak za najbolji rukopis autora do 35 godina otišla je u Rijeku (ove godine Enveru Krivcu, prošle godine Tei Tulić, zapaženoj i po romanu Soba za rakove), Zoran Krušvar, autor koji se u nedavno objavljenoj, hvaljenoj knjizi Zaljubljeni duhovi po prvi put bavi temom ljubavi, već broji brojna priznanja (između ostaloga dvije SFERE za svoje "fantastične" priče), Zoran Žmirić, čiji je antiratni roman Blockbuster osvojio regiju i ovih dana izlazi u Italiji, prošlogodišnji je dobitnik Nagrade Grada Rijeke, Vlado Simcich Vava nakon nekolicine Porina zasluženih za glazbena ostvarenja (Laufer, En Face itd) u posljednje vrijeme ne zaostaje ni na planu ozbiljne književne afirmacije (nedavno je objavljen roman), Nikola Petković, predsjednik HDP-a, o njemu se više toga zna…E, svi su oni, okupljeni pod programskom parolom "Riječka noć uz priče", jedne večeri zajedno nastupili u čitalačkom programu, u kultnom rock klubu Palach, u dvorani koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Potaknut atmosferom, ali i razmišljanjima kako se o njima i njihovom radu (a još je briljantnih riječkih spisatelja) nedovoljno zna, kako riječka književna scena, nažalost, već desetljećima ne postoji, moderator programa Zoran Simić ovako je otvorio večer: – Velika je većina ovdje prisutnih, i pisaca i publike, "pupčano" vezana uz rock and roll, zato nije slučajno što ovu književnu večer održavamo u Palachu. Rijeka godinama nema književnu scenu, ali ima sjajne autore. Kako su i Vava i Žmirić, kao i mnogi drugi, svoje uspješne glazbene karijere započeli u garažama, a poslije postali predvodnici glasovite riječke rock-scene, možda je i ova večer u Palachu, u jednoj "getoiziranoj" dvorani, svojevrsnoj književnoj garaži, početak nečega što bismo, s veseljem, uskoro mogli nazvati – riječkom književnom scenom!

Riječki sajam knjiga otvoren je još danas i sutra. Uz velike popuste upravo na najnovija izdanja, velik izbor domaće i strane literature i bogat književni program, eto razloga za ugodan vikend uz knjigu. Ovoga puta bez kiše, najavljene su ljetne vrućine…

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije