Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulična čarolija

Počinje Cest iz d’Best: Izvedbe će biti bez kontakta, ali ne i bez srca

19.08.2021.
u 10:03

Najstariji hrvatski ulični festival ove godine slavi frtalj stoljeća!

Živi kipovi, marionete i hodači na štulama privukli su jučer veliku pozornost prolaznika i turista na Strossmayerovu šetalištu. Nastupom performerskih skupina Teatrosk iz Skoplja te rumunjsko-novosadskog dua Foolosophy najavljen je novi Cest iz d’Best. Najstariji hrvatski ulični festival ove godine slavi svojih prvih “frtalj” stoljeća uz bogat program koji će zašareniti zagrebačke ulice. Usprkos nedaćama koje im je donijela pandemija, na Zrinjevcu, Cvjetnom trgu i Trgu bana Jelačića te u Bogovićevoj, Gajevoj i Tkalči ulični umjetnici iz sedam zemalja uveseljavat će građane svojim performansima, cirkuskim točkama, koncertima, radionicama....

Uhodavanje je počelo već jučer na Gornjem gradu, a nastavlja se danas na Zrinjevcu u 11 sati. Službeno otvorenje počinje u 19 sati, a okrunit će ga nastup Kraljeva ulice, glazbenika koji su prije 25 godina pokrenuli čaroliju Cest iz d’Besta.

– Pripremili smo svoj klasični opus starogradskih pjesama koje se sve manje izvode – kaže Pajo iz Kraljeva ulice. Ovogodišnju organizaciju, dodaje, otežala je korona, no uspjeli su se snaći.

– Zbog pandemije ove smo se godine odlučili na beskontaktni program. Izvođači zbog toga neće ulaziti u pretjeranu interakciju s publikom. Performerski dio činit će žive statue raštrkane po gradu, štulaši, hodači po žici, žongleri i pokoji mađioničar – opisuje Pajo. U planu su i likovne radionice za djecu koje će na Zrinjevcu voditi akademski kipar Dejan Kljun.

– Mislim da će se klincima posebno svidjeti shuminagashi, drevna japanska tehnika slikanja na vodi. Na radionicama ćemo proći i sve klasične slikarske tehnike, a naučit će i modelirati glinu – navodi Kljun, koji će u subotu u 11 sati na Zrinjevcu i sam izvesti performans licitacije slika na ulici.

Neće manjkati ni dobre glazbe. U petak će se na Zrinjevcu plesati indijski ples, ali i tango i salsa, dok u subotu nastupa Plesač sporog stepa, novi projekt gitarista Maxa Jurčića, a potom i izraelski glazbenik Ziva Eitana...

– Novitet je filmski program kojim ćemo u nedjelju zatvoriti Cest projekcijom indijske komedije “Piku”. Na programu su i tradicionalna utrka smetlara, utrka pasa i njihovih vlasnika te mnoga iznenađenja – otkrio nam je direktor festivala Zlatan Jaganjac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije