Naslovnica Kultura Glazba

Ovo je dokaz da akademski ne znači dosadno

Profesori i studenti udružili su snage u nizu koncerata u Bersi
28. studenoga 2017. u 15:52 0 komentara 359 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Od riječi akademija, naziva za rasadišta novih umjetnika, u našoj kulturi izvedena je riječ koja označava jednu od najpogubnijih pojava za umjetnost: akademizam. Ona znači formalizam, tehničku vještinu bez ikakve znatiželje i nadahnuća, odvojenost umjetnosti (ili znanosti) od života – ukratko, dosadu.

'korkira_nnn_kul_100913' Festival Korkyra Laura Vadjon dokazala je virtuoznost svjetske klase

Imajući to značenje na umu, možemo reći da prvi koncert nove sezone ciklusa “Vivat academia” u dvorani Bersa zagrebačke Muzičke akademije nije bio baš nimalo akademski, već ležeran, duhovit, informativan, štoviše i zabavan. Dekan Dalibor Cikojević, kao iskusan i nadaren pripovjedač, s glazbom je povezao nekoliko narativa: zvjezdano nebo kao “prvu knjigu čovječanstva”, astronomiju i astrologiju od antike do danas, Jungovu psihologiju i horoskopske znakove. U sve to Cikojević je upleo i vlastitu suprugu – pijanisticu Zrinku Ivančić Cikojević te projekcije fotografija zvijezda, simbola zodijaka...

Prva integralna izvedba

Povod svemu tomu bila je vjerojatno prva ikada u Hrvatskoj održana integralna izvedba “Horoskopa” Borisa Papandopula, plesne suite za dva klavira i udaraljke, skladbe vrlo originalne za 1935. godinu kada je nastala, a i danas vrlo svježe i izazovne.

Budući da je glavna ideja ciklusa “Vivat academia” suradnja profesora i studenata, u pojedinim stavcima pijanistički, duo Cikojević hrabro se izložio usporedbi s izvrsnom konkurencijom studentskih pijanističkih dua: Petre Kukavice i Petre Bugarin te pobjednika Busonija Ivana Krpana i Paule Ropuš. Profesori udaraljkaši Ivana Kuljerić i Nicolas Krbanjevic sudjelovali su i drugom dijelu večeri u izvedbi Bartókove Sonate za dva klavira i udaraljke s pijanistima Filipom Fakom i drugim mentorom projekta Đorđem Stanettijem, u čijim sjajnim izvedbama ionako nikada nije bilo akademizma.

Dolaze i kolege s ADU

Već 6. prosinca u Bersi će nastupiti mladi tamburaši pod mentorstvom Siniše Leopolda. Studenti koji s Laurom Vadjon otkrivaju tajne sviračkih tehnika baroka priredit će 24. siječnja mali barokni spektakl pod nazivom Telemannia, a 7. veljače remek-djela komorne glazbe 20. stoljeća izvode studentski sekstet i dva okteta pod mentorstvom Anđelka Krpana. U “Priči o Ivani”, projektu posvećenom zapostavljenoj hrvatskoj skladateljici Ivani Lang, studentima i profesorima Muzičke akademije pridružit će se 7. ožujka kolege s Akademije dramske umjetnosti, a 25. travnja na programu je demonstracija različitih stilova recitiranja, pjevanja i važnosti jezika i glume u povijesti opere.

Za kraj ciklusa, 23. svibnja klasika će zasjati u novom jazzerskom ruhu u izvedbi članova Jazz ansambla Muzičke akademije pod vodstvom mentora i jazz-majstora Saše Nestorovića. Vivat, bravo i forza academia!

19.07.2015., Slavonski Brod - Igor Gerzina Sax Lounge Ensemble nastupili u sklopu 26. Brodskog glazbenog ljeta na ljetnoj pozornici Kazalisno-koncertne dvorane Ivana Brlic-Mazuranic.  Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL Igor Geržina: 'Saksofon me privukao jer sam htio svirati u bendu' cikojević predstavljen roman Dalibor Cikojević uvjerio Bečane da bez striptiza nema umjetnosti dalibor cikojević Nagrada za knjigu Dalibor Cikojević dobio nagradu Steiermaerkische Sparkasse
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.