Naslovnica Kultura Glazba

Ovo je dokaz da akademski ne znači dosadno

Profesori i studenti udružili su snage u nizu koncerata u Bersi
28. studenoga 2017. u 15:52 0 komentara 303 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Od riječi akademija, naziva za rasadišta novih umjetnika, u našoj kulturi izvedena je riječ koja označava jednu od najpogubnijih pojava za umjetnost: akademizam. Ona znači formalizam, tehničku vještinu bez ikakve znatiželje i nadahnuća, odvojenost umjetnosti (ili znanosti) od života – ukratko, dosadu.

'korkira_nnn_kul_100913' Festival Korkyra Laura Vadjon dokazala je virtuoznost svjetske klase

Imajući to značenje na umu, možemo reći da prvi koncert nove sezone ciklusa “Vivat academia” u dvorani Bersa zagrebačke Muzičke akademije nije bio baš nimalo akademski, već ležeran, duhovit, informativan, štoviše i zabavan. Dekan Dalibor Cikojević, kao iskusan i nadaren pripovjedač, s glazbom je povezao nekoliko narativa: zvjezdano nebo kao “prvu knjigu čovječanstva”, astronomiju i astrologiju od antike do danas, Jungovu psihologiju i horoskopske znakove. U sve to Cikojević je upleo i vlastitu suprugu – pijanisticu Zrinku Ivančić Cikojević te projekcije fotografija zvijezda, simbola zodijaka...

Prva integralna izvedba

Povod svemu tomu bila je vjerojatno prva ikada u Hrvatskoj održana integralna izvedba “Horoskopa” Borisa Papandopula, plesne suite za dva klavira i udaraljke, skladbe vrlo originalne za 1935. godinu kada je nastala, a i danas vrlo svježe i izazovne.

Budući da je glavna ideja ciklusa “Vivat academia” suradnja profesora i studenata, u pojedinim stavcima pijanistički, duo Cikojević hrabro se izložio usporedbi s izvrsnom konkurencijom studentskih pijanističkih dua: Petre Kukavice i Petre Bugarin te pobjednika Busonija Ivana Krpana i Paule Ropuš. Profesori udaraljkaši Ivana Kuljerić i Nicolas Krbanjevic sudjelovali su i drugom dijelu večeri u izvedbi Bartókove Sonate za dva klavira i udaraljke s pijanistima Filipom Fakom i drugim mentorom projekta Đorđem Stanettijem, u čijim sjajnim izvedbama ionako nikada nije bilo akademizma.

Dolaze i kolege s ADU

Već 6. prosinca u Bersi će nastupiti mladi tamburaši pod mentorstvom Siniše Leopolda. Studenti koji s Laurom Vadjon otkrivaju tajne sviračkih tehnika baroka priredit će 24. siječnja mali barokni spektakl pod nazivom Telemannia, a 7. veljače remek-djela komorne glazbe 20. stoljeća izvode studentski sekstet i dva okteta pod mentorstvom Anđelka Krpana. U “Priči o Ivani”, projektu posvećenom zapostavljenoj hrvatskoj skladateljici Ivani Lang, studentima i profesorima Muzičke akademije pridružit će se 7. ožujka kolege s Akademije dramske umjetnosti, a 25. travnja na programu je demonstracija različitih stilova recitiranja, pjevanja i važnosti jezika i glume u povijesti opere.

Za kraj ciklusa, 23. svibnja klasika će zasjati u novom jazzerskom ruhu u izvedbi članova Jazz ansambla Muzičke akademije pod vodstvom mentora i jazz-majstora Saše Nestorovića. Vivat, bravo i forza academia!

19.07.2015., Slavonski Brod - Igor Gerzina Sax Lounge Ensemble nastupili u sklopu 26. Brodskog glazbenog ljeta na ljetnoj pozornici Kazalisno-koncertne dvorane Ivana Brlic-Mazuranic.  Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL Igor Geržina: 'Saksofon me privukao jer sam htio svirati u bendu' cikojević predstavljen roman Dalibor Cikojević uvjerio Bečane da bez striptiza nema umjetnosti dalibor cikojević Nagrada za knjigu Dalibor Cikojević dobio nagradu Steiermaerkische Sparkasse
Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.