Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Laura Vadjon dokazala je virtuoznost svjetske klase

Izvrsni recital Laure Vadjon s lutnjistom Igorom Davidovicsem održan je u katedrali sv. Marka
11. rujna 2013. u 13:21 0 komentara 216 prikaza
'korkira_nnn_kul_100913'
Foto: Đuro Čehovski

Drugog dana festivala Korkyra, u nedjelju, jedanaestorica pjevača talijanskog ansambla Odhecaton pod vodstvom Paoloa da Cola okupali su crkvu sv. Nikole čudesnim harmonijama, polifonijom i vokalnim majstorstvom u motetima renesansnih majstora des Presa, van Weerbeckea, Isaaca, Brumela i Compčrea. U utorak navečer bilo je s istog mjesta zakazano putovanje s Katarinom Livljanić u zvukove i tekstove srednjeg vijeka. Ali, festival se u ponedjeljak vratio u katedralu sv. Marka i barok, i to onaj raniji, talijanski.

U tom se razdoblju počeo razvijati kult virtuoznih svirača i skladatelja koji su se natjecali u pisanju što prstolomnijih bravura. Taj skladateljski i svirački stil upamćen je po nazivu "stylus fantasticus", a tako se zvao i program violinistice Laure Vadjon i lutnjista Igora Davidovicsa.

Prva violina Hrvatskog baroknog ansambla već je lani briljirala u Korčuli, a ove je godine potvrdila muzikalnost, zrelost i virtuoznost svjetske klase. Njezine izvedbe skladbi Bibera, Pandolfija Meallija, Bertalija, Uccellinija i Vivianija zvuče prirodno poput nadahnutih improvizacija koje nastaju u trenutku izvedbe, a to je odlika velikih svirača i umjetnika. Note tog uistinu fantastičnog stila prepune su ukrasa i raznovrsnih figura, od kliktanja do šaputanja i ništa od velikog uzbuđenja i napetosti u toj glazbi ne prolazi mimo prstiju i gudala Laure Vadjon. Njezin sjajni suradnik program je obogatio solo-točkama za lutnju G. G. Kapsbergera i Michelagnoloa Galileija, mlađeg Galileova brata, a mimo najavljena programa sjajni nas je duo iznenadio najprije Vivaldijevom, a potom u dodacima još jednom Uccelinijevom te na kraju Cecchinijevom sonatom. Ovacije su bile zaslužene.

Komale Akakpo bio je zvijezda otvaranja

Komale Akakpo bio je zvijezda otvaranja

 

Drugo izdanje Korčulanskog baroknog festivala otvoreno je prošle subote nastupom poljskog ansambla Arte dei suonatori u katedrali sv. Marka. U programu pod naslovom "Zavodljiva Venecija" čuli smo čak i "praizvedbe" Vivaldijevih violinskih koncerata koje je prema fragmentima sačuvanih rukopisa rekonstruirao francuski muzikolog i violinist Olivier Foures.

Koncert je što s dirigentskog pulta, što s klavijature čembala ili orgulja vodio maestro Martin Gester, ali za najzavodljivije zvuke na koncertu pobrinuo se ipak jedan drugi gost, mladi njemački glazbenik Komale Akakpo, jedan od rijetkih virtuoza na psalteriju (ili po francuski dulcimeru), starom glazbalu srodnom citri koje je od baroka na ovamo potpuno nestalo iz glazbene prakse (živ je zato u folkloru Mađarske i nekih dijelova sjeverne Hrvatske srodni cimbal). Osobito živahan bio je završetak koncerta s Vivaldijevim Koncertom za violinu i orgulje u C-duru koji je Fourčs prilagodio za psalterij i orgulje. Festival koji traje do 13. rujna otvorio je novi gradonačelnik Korčule Vinko Kapelina pozivajući čitav grad da i ubuduće pruži potporu ovoj vrijednoj i važnoj manifestaciji, a počasni gost prvog koncerta bio je predsjednik Sabora Josip Leko.

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.