Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival Korkyra

Laura Vadjon dokazala je virtuoznost svjetske klase

'korkira_nnn_kul_100913'
Đuro Čehovski
11.09.2013.
u 13:21

Izvrsni recital Laure Vadjon s lutnjistom Igorom Davidovicsem održan je u katedrali sv. Marka

Drugog dana festivala Korkyra, u nedjelju, jedanaestorica pjevača talijanskog ansambla Odhecaton pod vodstvom Paoloa da Cola okupali su crkvu sv. Nikole čudesnim harmonijama, polifonijom i vokalnim majstorstvom u motetima renesansnih majstora des Presa, van Weerbeckea, Isaaca, Brumela i Compčrea. U utorak navečer bilo je s istog mjesta zakazano putovanje s Katarinom Livljanić u zvukove i tekstove srednjeg vijeka. Ali, festival se u ponedjeljak vratio u katedralu sv. Marka i barok, i to onaj raniji, talijanski.

U tom se razdoblju počeo razvijati kult virtuoznih svirača i skladatelja koji su se natjecali u pisanju što prstolomnijih bravura. Taj skladateljski i svirački stil upamćen je po nazivu "stylus fantasticus", a tako se zvao i program violinistice Laure Vadjon i lutnjista Igora Davidovicsa.

Prva violina Hrvatskog baroknog ansambla već je lani briljirala u Korčuli, a ove je godine potvrdila muzikalnost, zrelost i virtuoznost svjetske klase. Njezine izvedbe skladbi Bibera, Pandolfija Meallija, Bertalija, Uccellinija i Vivianija zvuče prirodno poput nadahnutih improvizacija koje nastaju u trenutku izvedbe, a to je odlika velikih svirača i umjetnika. Note tog uistinu fantastičnog stila prepune su ukrasa i raznovrsnih figura, od kliktanja do šaputanja i ništa od velikog uzbuđenja i napetosti u toj glazbi ne prolazi mimo prstiju i gudala Laure Vadjon. Njezin sjajni suradnik program je obogatio solo-točkama za lutnju G. G. Kapsbergera i Michelagnoloa Galileija, mlađeg Galileova brata, a mimo najavljena programa sjajni nas je duo iznenadio najprije Vivaldijevom, a potom u dodacima još jednom Uccelinijevom te na kraju Cecchinijevom sonatom. Ovacije su bile zaslužene.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije