Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predstavljen roman

Dalibor Cikojević uvjerio Bečane da bez striptiza nema umjetnosti

cikojević
16.01.2011.
u 09:00

Ovaj ugledni pijanist i pedagog, sada je izvanredni profesor na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji

- Smatram da bez striptiza, bilo fizičkog ili duhovnog, u smislu otvaranja, davanja sebe samoga, nema ni umjetnosti, rekao je Dalibor Cikojević, najpoznatiji hrvatski pisac među pijanistima i obrnuto u petak navečer u prepunom Crvenom baru bečkog Narodnog kazališta na predstavljanju njemačkog prijevoda svoga romana „Virtuozi, muze i striptiz“ i CD-a sa svojom izvedbom skladbi koje se spominju u romanu.

Pojasnio je kako je riječ o kompleksnim odnosima umjetnika i njihovih muza, a pored središnje intimne ispovijesti Zdenke Papandopulo, posljednje supruge hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula, u romanu je opisao i istinite ljubavne priče svjetskih glazbenih velikana Ludwiga van Bethovena i Franza Liszta.

- U ovom putovanju u tajnu glazbe i očaranosti virtuoza njihovim muzama posebno me je, prolazeći kroz emocije mojih likova, zanimao motiv striptiza, rekao je Cikojević koji je dvadeset godina živio i djelovao u Austriji, posebno zahvalivši Zdenki Papandopulo na suradnji i njenom dolasku na bečku promociju.

Ovaj ugledni pijanist i pedagog, sada je izvanredni profesor na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, na kojoj je i prodekan za međunarodnu suradnju.

- Cikojevićev će roman zasigurno biti zanimljiv i Austrijancima jer vješto balansirajući između fikcije i dokumentirane povijesne zbilje, na virtuozan način spaja šest priča iz života ljudi čije je sudbine odredila i usmjerila glazba, ustvrdili su nakladnici Eugenia i Jürgen Ehgartner. Knjigu je za hrvatsko tržište izdao Leykam International iz Zagreba, a austrijski Leykam u Grazu objavio je njen prijevod na njemački.

Roman je nedavno u Austriji nagrađen nagradom „Steiermaerkische Sparkasse“, za najbolji strani roman objavljen u 2010. godini.

O knjizi su govorili i voditelj Muzičko-informativnog centra Koncertne direkcije Zagreb, muzikolog Davor Merkaš i austrijski umjetnik i medijski istraživač Josef Schweikhardt.

Merkaš je istakao da je Cikojevićev treći roman o glazbi „Virtuozi, muze i striptiz“ autorov osobni doprinos promociji hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula i njegovih skladbi izvan granica Hrvatske. Za Schweikhardta je to, kako je rekao, „roman opsjednutosti“.

Autor knjige je bečku promociju obogatio i zanimljivim glazbenim okvirom u kojem je osobno na glasoviru promovirao CD izvedbom skladbi koje se spominju u romanu. Među njima je bila i Papandopulova prigodna skladba u stilu jazza i popularne glazbe „Zdenkin striptiz“, nastala 1961. godine, a Cikojeviću je pri izvedbi glazbenu potporu dao Tobias Meisl na bubnjevima.

Program je odlično vodio glumac bečkog Narodnog kazališta Christian Döring, čitajući ulomke iz romana.

Romanom „Virtuozi, muze i striptiz“ Dalibor Cikojević zaokružio je svoju glazbenu triologiju koju još sačinjavaju "Ostavština posljednjeg skladatelja“ (2003.) i „Violina“ (2006.)

Cikojević je rođen 1965. godine u Zadvarju kod Omiša. Nakon srednje muzičke škole u Splitu koju je završio u razredu Jelke Bakašun, glazbeno obrazovanje nastavio je na Sveučilištu za glazbu u Beču gdje je magistrirao kod prof. Aleksandra Jennera, a kasnije diplomirao i na pedagoškom odsjeku iste ustanove.

Za izniman umjetnički doprinos nagrađen je i strukovnom nagradom Milka Trnina. Dobitnik je diskografske nagrade Porin za najbolji nosač zvuka klasične glazbe 2008. na kojem je izveo 3. klavirski koncert Borisa Papandopula. 

Komentara 1

KA
Karla
13:13 16.01.2011.

Bravo za Dalibora Cikojevića! Svestrani umjetnik, izvrsni pedagog - Hrvatska se ima čime ponositi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije