Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na zimskoj aukciji Artmarka

Ova slika Vlahe Bukovca 1911. vrijedila je 20 funti, a danas 200.000 eura

Artmark
22.12.2023.
u 09:29

"Daleko od doma" ponuđena je, ali nije prodana, najskuplja ikad procijenjena slika Vlahe Bukovca

Više od sto licitatora u dvorani, 15 telefonskih i 46 online licitatora, čak 126 ponuđenih lotova hrvatske klasične i moderne umjetnost, te ukupna prodaja koja je prešla 200.000 eura s otprilike 55 posto prodanih lotova. Rezime je to trosatne zimske aukcije Artmarka održane u Sheratonu, a za koju je ovaj put interes prešao hrvatske granice jer sudjelovali su i licitatori iz SAD-a, Njemačke, Mađarske, Cipra, Rumunjske, Srbije i Francuske.

Uzbuđenja nije nedostajalo, a najveće je vladalo tijekom nadmetanja za remek-djelo Emanuela Vidovića "Chioggia – Canale della Vena", prodano za 22.000 eura. Rekordna je to transakcija za neku Vidovićevu sliku u Hrvatskoj i druga najviša u međunarodnim javnim prodajama njegovih djela. Slike Bele Čikoša Sesije i Mencija Clementa Crnčića također su ostvarile značajne prodaje. "Slikareva vila u Novom Vinodolskom" Clementa Crnčića prodana je za 10.000 eura, dok je Čikoševo djelo "Četiri arhanđela" postiglo cijenu od 8000 eura. "Tamburaši" Marijana Detonija prodani su za također rekordnih 8500 eura, a za slike Ivana Rabuzina vođene su zanimljive bitke među licitatorima u dvorani i onima online i telefonski. Na kraju je Rabuzinov "Zimski pejzaž" nakon čak 15 licitacijskih koraka postigao cijenu od 6500 eura, dok su "Slakovi" prodani za 7000 eura.

Vlaho Bukovac – već očekivano zvijezda svake aukcije u Hrvatskoj, a čija je slika "Daleko od doma" iz 1886. i na katalogu ove aukcije – nije ovaj put najbolje prošao. Upravo oko te slike očekivalo se najviše senzacije jer u pitanju je njegovo do sada najskuplje ponuđeno djelo, procijenjeno na 100 do 200 tisuća eura. Kako je stručno u monografiji o Bukovcu opisuje Vera Kružić-Uchytil, slika "Daleko od doma" prikazuje Ciganku sa zlatnim nakitom, licem u poluprofilu i duge raspuštene kose. Na glavi nosi crvenu tokicu, a oko vrata joj vise dva reda dukata. Odjevena je u poluprozirnu bijelu bluzu, raskopčanu na grudima i crveno-zlatnu suknju. U rukama izduženih prstiju nježno pridržava tamburin. Slikar je, kako i sam naziv implicira, idealiziranu žensku figuru zaodjenuo u egzotični kostim i tako je smjestio u romantični narativ o lutalici koja čezne za svojim domom. Moguće je da su za Bukovca, koji je u tom razdoblju već dulje vrijeme daleko od svojeg doma i ambijenta rodnog Cavtata, ovakvi prikazi imali pridodano nostalgično značenje. Naime, 1885., dakle godinu dana prije nastanka ove slike, Bukovac je opet u Parizu i ima značajne financijske teškoće. Počinje surađivati s trgovcem Olivierom na Montmartreu te slika za njega kako bi nešto zaradio. Ubrzo se i seli bliže Montmartreu pa ga tamo zapažaju engleski trgovci umjetninama "Vicars Brothers" s izložbenim i prodajnim salonom u Londonu. Počinje sve više slikati po njihovim narudžbama, a zahvaljujući njihovoj umreženosti s kolekcionarima, Bukovac dolazi i do Samsona Foxa, industrijalca i gradonačelnika Harrogatea, te počinju njegova putovanja preko La Manchea.

Uz niz Bukovčevih djela iz pariškog razdoblja u Foxovoj kolekciji završila je i slika "Daleko od doma". Nakon Foxove smrti i ona se našla, uz još 16 Bukovčevih djela, na aukciji, na kojoj je tada ponuđena za 20 funti. "Daleko od doma" zadnji je put bila izložena na Bukovčevoj izložbi 2018. u Klovićevim dvorima.

Do sada su Bukovčeve slike kod nas uglavnom prodavane za svote od oko 30.000 eura, dok je slika "Fantasie" 2017. na božićnoj aukciji u Zagrebu prodana za 58.000 eura.

Ono Bukovčevo što jest prodano na ovoj zimskoj Artmarkovoj aukciji jest ulje na platnu "Studija za Ikara" koje je postiglo finalnu cijenu od 17.000 eura. Prilike za kupnju i najskuplje procijenjenog Bukovca bit će još jer Artmark u nadolazećoj 2024. planira šest aukcija, od kojih je prva 21. ožujka u Esplanadi.

Sam Artmark je rumunjska aukcijska kuća koja je hrvatsku podružnicu otvorila prije godinu dana. Kada smo direktora Artmarka Hrvatska Iuliana Plestiua pitali zašto su izabrali upravo Hrvatsku kao novu destinaciju, sa spoznajom o stalnom žaljenju na račun nesređenosti našeg tržišta umjetnina, dobili smo iznenađujući odgovor:

– Hrvatsko umjetničko tržište ima jedan od najvećih potencijala u regiji, s obzirom na njegovu povijest, položaj i višestoljetni kontakt s europskim umjetničkim centrima. Naša platforma savršeno odgovara specifičnim potrebama lokalnog tržišta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije