Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSTAVA

Otvoren Međunarodni festival malih scena u Rijeci

pentagram
arhiva
03.05.2010.
u 16:20

U osam festivalskih dana riječku publiku očekuje deset predstava koje su postale oštar komentar društva u teškoj krizi.

Predstava po romanu Meše Selimovića “Derviš i smrt” u režiji Egona Savina i izvedbi beogradskog Narodnog pozorišta otvorila je 17. po redu Međunarodni festival malih scena u Rijeci. U godini teške krize kazališna, kao i ostale umjetnosti, doživljava svojevrstan procvat, a da je preuzela ulogu oštrog društvenog komentatora vidljivo je i po temi koja povezuje svih deset predstava (Hrvatska, BiH, Gruzija, Srbija, Slovenija) koje će biti prikazane u osam festivalskih dana - ljudska trauma.

Širok dijapazon izvedbi

Kako to obični ljudi nose breme krize koja se uvukla u sve sfere njihova života, od posla do bračnog kreveta, ispituju, osim “Derviša” i nagrađivani Zagrebački pentagram” u režiji Paola Magellija (dobitnik tri “Marula” - za najbolju predstavu, režiju i dramaturšku obradu teksta), zatim “Oprostite, mogu li vam ispričati?” autorica Anice Tomić i Jelene Kovačić - obje predstave izvodi ZeKaeM, “Menažerija” HKD Teatra Rijeka koju također potpisuju ove dvije mlade redateljice i dramaturginje, “Sanjari” (režija Miloš Lolić, izvodi ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta), “Bliže” u režiji Dine Mustafića i izvedbi SNG-a Maribor. U konkurenciji za nagrade su još i Shakespeareov “Macbeth” kojeg potpisuje gruzijski redatelj David Doiashvili, gostovanje iz susjedne BiH - “Žaba” u režiji Elmira Jukića (izvodi sarajevski Kamerni teatar 55), “Zečja jama” (redatelj Filip Grinvald, izvedba Beogradsko dramsko pozorište) te “Proklet bio izdajica svoje domovine” Olivera Frljića u izvedbi Slovenskog mladinskog gledališča.

Živi okrugli stolovi

Do 11. svibnja riječka će publika moći pogledati izvedbe na jednom od ponajboljih kazališnih događanja u regiji. Male scene su, osim kvalitete koju su se pobrinuli selektor Jasen Boko i umjetnički direktor Nenad Šegvić, posebno poznate i po interakciji između autora, glumca, kritičara i publike - svakeog se dana trajanja festivala aktualne teme i motivi predstava s kazališnih dasaka spuštaju među ljude, na okrugle stolove na kojima se još satima vode žive diskusije i iznose vlastita viđenja netom odgledanih komada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije