Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Anja Leko i Andrej Beštak

Oni su čupave cyber dadilje koje djecu prije dolaska na svijet uče zaboravu

Juraj Vuglač
20.06.2022.
u 12:35

Razgovarali smo s dobitnicima glavne nagrade 36. Salona mladih

Ovogodišnji dobitnici Grand Prixa i nagrade u iznosu od 15 tisuća kuna 36. Salona mladih su umjetnici Anja Leko i Andrej Beštak. Najboljim radom najveće izložbene manifestacije vizualnih umjetnika do 35 godina u Hrvatskoj proglašena je njihova jedinstvena instalacija “This is how we hike rainbows”.

 

Svojim radom, koji bismo mogli opisati uz pomoć tri potpuno nepovezana pridjeva – snovit, futuristički i čupav – Leko i Beštak istraživali su fenomen zaborava i onog neobičnog, ali lijepog osjećaja praznine koji se javlja kada ujutro tek otvorimo oči.

– Fascinirao nas je taj neki posebni mentalni prostor koji se stvara, recimo, u trenutku kada se probudiš ili izađeš iz meditacije. Onaj osjećaš kao da se učitavaš, ulaziš u stvarnost i ne znaš točno gdje si i što se događa, neopterećeno stanje duha, bez memorije, znanja o sebi, o zadacima koje moraš obaviti tijekom dana – objašnjavaju nam Anja Leko i Andrej Beštak, koji su ovaj rad napravili kako bi, doduše vrlo apstraktno i maštovito, prikazati i ilustrirati takvo stanje uma.

Na otvorenju izložbe Salona mladih u Meštrovićevu paviljonu njih dvoje zauzeli su pozicije u čupavim kostimima na visokim stolicama pored instalacije s četiri ekrana. Na njima su nepomično proveli četiri sata, ušavši u uloge “cyber dadilja” koje imaju zadatak da djecu prije nego dođu na ovaj svijet uče zaboravu i lišavaju njihovih prošlih života.

– Instalacija je napravljena od šest objekata, četiri TV ekrana i dva visoka stolca na kojima smo tijekom otvorenja sjedili. A sama instalacija izrađena je od metala kao baze i presvučena u umjetno krzno. Kao jedan bizaran, neobičan element, izradili smo i keramičke prste koji vire iz tog krzna. Oni su tu jer smo to stanje zaborava koje smo željeli prikazati, zamišljali kao nešto poput unutarnje masaže i ti prsti simbolična su reprezentacija toga – govore nam Leko i Beštak koji su već surađivali na projektu za Festival svjetla, a zajedničko stvaranje odmah im se svidjelo. 

Izložba Salona mladih upravo je završila, ali tijekom tri mjeseca, počevši od 28. lipnja, imat ćemo jedinstvenu priliku posjetiti njihov otvoreni studio u Muzeju suvremene umjetnosti i iz prve ruke vidjeti kako stvaraju tu svoju zajedničku magiju. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije