Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komemoracija V. Kranjčeviću

'On je bio sveti čovjek glazbe'

Komemoracija u čast maestra Vladimira Kranjčevića
Foto: HNK
1/11
VL
Autor
Denis Derk
12.02.2020.
u 21:08

Biranim riječima od maestra se oprostila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekavši da Vladimir Kranjčević pripada hrvatskim velikanima koji su svojim umjetničkim djelovanjem obilježili nacionalnu kulturu druge polovice 20. i početka 21. stoljeća

Hrvatsko narodno kazalište s puno je dostojanstva organiziralo komemoraciju u spomen na  preminulog dirigenta i nekadašnjeg ravnatelja Opere HNK-a Vladimira Kranjčevića. Intendantica HNK Dubravka Vrgoč spomenula je da se s maestrom Kranjčevićem čula još u petak kada je najavio dolazak na premijeru opere "Lucia de Lammermoor" zakazanu za 14. veljače. Na žalost, ovaj se plan dugogodišnjeg dirigenta i pedagoga neće ostvariti.

Kada se na pozornici HNK-a opraštao od  dirigiranja u svibnju 2017. Kranjčević je tu pozornicu nazvao svetim tlom. A on je bio sveti čovjek glazbe, rekla je intendantica HNK-a Dubravka Vrgoč. Biranim riječima od maestra se oprostila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekavši da Vladimir Kranjčević pripada hrvatskim velikanima koji su svojim umjetničkim djelovanjem obilježili nacionalnu kulturu druge polovice 20. i početka 21. stoljeća.

Prigodnim govorima od maestra su se oprostili i zagrebačka pročelnica za kulturu Milana Vukvić Runjić, dirigent Luka Vukšić u ime Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić i svih generacija goranovaca te glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić podsjetivši da je Kranjčević bio šef dirigent i zbora HRT-a i Simfonijskog orkestra HRT-a. Kratku biografiju maestra Kranjčevića pročitao je Goran Grgić. 

U glazbenom dijelu komemoracije izvedeni su "Cum invocarem" Vatroslava Lisinskog, "Ave verum corpus" Wolfganga Amadeusa Mozarta i nekoliko stavaka iz Verdijevog Requiema, djela s kojim se Kranjčević i oprostio od ansambala zagrebačkog HNK-a u svibnju 2017. Dijelove Requiema izveli su vokalni solisti Lana Kos, Martina Gojčeta Silić, Tomislav Mužek i Ivica Čikeš, zbor i orkestar Opere HNK u Zagreb i dirigent i sadašnji ravnatelj Opere Marcello Mottadelli. "Cum invocarem" izveo je zbor uz maestra Luku Vukšića i sopranisticu Valentinu Fijačko Kobić. 

Opera HNK u Zagrebu izvesti će Verdijev Requiem u spomen na maestra Kranjčevića 6. travnja ove godine. U četvrtak će u 11 sati komemoracija za Vladimira Kranjčevića biti održana i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu. Posljednji ispraćaj maestra će biti u petak 14. veljače u 12,50 na zagrebačkom Krematoriju.

Maestrovi goranovci izvesti će "Svrši stopi moje" Krste Odaka i "Tebe poem" iz Mokranjčeve Liturgije sv. Jovana Zlatoustog. Misa zadušnica održati će se u petak popodne u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu u 18,30. Pjevati će Oratorijski zbor crkve sv. Marka Cantores sancti Marci kojemu je Vladimir Kranjčević bio i dirigent, te počasni predsjednik do smrti.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije