Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

U 84. godini umro hrvatski dirigent Vladimir Kranjčević

Maestro Kranjčević bio je jedan od najvećih hrvatskih autoriteta za zborsku glazbu.
09. veljače 2020. u 18:52 1 komentara 851 prikaza
Vladimir Kranjčević
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U Zagrebu je nakon teške bolesti umro poznati hrvatski dirigent i glazbeni pedagog Vladimir Kranjčević.

Zdenka Heršak HRVATSKO GLUMIŠTE Nagrade za životno djelo Zdenki Heršak i Vladimiru Kranjčeviću

Rođen je u Zagrebu 21. studenoga 1936. godine. Učiti klavir počeo je u Križevcima, gdje je svirao i na crkvenim orguljama. U Zagrebu je Muzičku akademiju upisao 1954. godine studirajući klavir u klasi profesora Ladislava Šabana i dirigiranje kod profesora Slavka Zlatića. Prvi profesionalni recital održao je 1961. godine u Hrvatskom glazbenom zavodu, ali lom kosti zapešća karijeru mu je usmjerio prema dirigiranju i pedagogiji. Radio je kao profesor u nizu zagrebačkih škola da bi 1978. godine prešao na Muzičku akademiju.

dirigent vladimir kranjčević  | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

Maestro Kranjčević bio je jedan od najvećih hrvatskih autoriteta za zborsku glazbu. Najveće uspjehe postigao je s Akademskim zborom studentskog kulturnog umjetničkog društva Ivan Goran Kovačić iz Zagreba koji je vodio trinaest godina dosegnuvši profesionalne standarde sa studentima amaterima. Vladimir Kranjčević bio je i jedan od osnivača Varaždinskih baroknih večeri, šef dirigent zbora Radio-televizije Zagreb ali i Simfonijskog orkestra Radio-televizije Zagreb, te šef dirigent za velike muzičke projekte Radio-televizije Beograd, kao i direktor Zagrebačke Opere u dva mandata.

dirigent vladimir kranjčević Nagrada Vladimir Nazor Vladimir Kranjčević dobio je nagradu za životno djelo na području glazbene umjetnosti

Za svoj rad dobio je brojna društvena priznanja, a veliku popularnost stekao je kao predsjednik žirija u popularnim TV emisijama kao što su Maestro i Do posljednjeg zbora. Iza njega ostala je iznimno brojna diskografija, a posebno je zaslužan za promociju majstorskih djela hrvatske glazbe kao što je to primjerice Hrvatska misa Borisa Papandopula koju je izvodio sa svojim goranovcima diljem Hrvatske i u doba socijalizma.

U Tomislavovom domu na Sljemenu traju prirpeme za karantenu
KULTNI HOTEL
Zašto se zatvara Tomislavac: Ljudi će u karanteni boraviti 15-ak dana uz potpuni komfor
tt
Tabu tema
Evo što morate znati o životu s hemoroidima