Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Oliver Frljić među pet ključnih europskih redatelja

Urednici uglednog medija našeg su autora opisali kao jednog od najkontroverznijih, ali i najpotrebnijih umjetnika.
04. rujna 2018. u 11:32 38 komentara 662 prikaza
Foto: Boris Šćitar
Pogledajte galeriju 1/3

Susanne Kennedy iz Njemačke, Julien Gosselin i Caroline Guiela Nguyen iz Francuske, Yael Ronen iz Austrije i – Oliver Frljić iz Hrvatske. To je pet trenutačno ključnih europskih redatelja prema izboru utjecajnog britanskog Guardiana.

Teatrologinja Publika želi katarzu, a ne osjećaj krivnje za ratni zločin

U članku znakovita naziva “Makni se, Ivo van Hove: Najaktualniji europski redatelji” urednički tim Guardiana posvetio je odlomak koji započinje citatom “Smrt Oliveru Frljiću” s jednog zida u Vinkovcima, opisujući kako je ovaj provokativni autor polarizirao ne samo hrvatske nego i balkanske i europske političke klike koje su kulturu odabrale kao svoju novu bojišnicu.

Uspjeh “Srbenke” Film o Frljiću i Aleksandri Zec ušao u utrku za europski Oscar

“Oštar i beskompromisno političan, Frljićev rad analizira i satirizira politički raspad uzduž bivše Jugoslavije: plodove rata, uspon ekstremno desnog nacionalizma, mekoću demokracije. On uzvraća šokom i prijezirom. I možda gura nepristojnost do ekstrema, ali ovo nije vrijeme za pristojnost. Frljić je redatelj s prve crte bojišnice”, piše Guardian, nabrajajući prizore iz Frljićevih predstava “Kompleks Ristić” i “Naše nasilje i vaše nasilje” koje su proteklih godina izazivale mnogo medijske buke.

Počinje Sarajevo FF Najveći filmski festival u regiji ‘pojeo’ je Pulu

I zaista, upravo konfrontacijski pristup Olivera Frljića koji gledatelju ne dopušta da okrene glavu od duboko ukorijenjenih i često prešućenih društvenih problema učinio ga je relevantnim i izvan okvira matične zemlje: u Srbiji je srbomrzac, u Hrvatskoj mrzitelj svega hrvatskoga, u Poljskoj izazivač javne sablazni i neprijatelj Poljaka... kao u ogledalu, nacionalisti svih nacija nepogrešivo se prepoznaju u njegovim komadima.

`Otočanin` Stižu Igre gladi na hrvatski način snimane na Pagu i Braču

I svaki njihov pokušaj da ga ušutkaju Frljićev autorski glas čini još snažnijim i medijski atraktivnijim. A međunarodna priznanja samo se nižu.

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
 • klasika:

  Tko o čemu, Zajovićka o Frljiću. Svako malo. Lijevoliberalni mediji slave anarhiste koji svojom vulgarnošću uništavaju Europu.

 • Avatar anti_komunist
  anti_komunist:

  a ha ha ha ha ha....u pola zemalja eu su mu zabranili raditi......

 • orao21:

  Hrvatsku “kultura” čvrsto je u rukama dijece komunista i nekad vladajući manjina. Sišu enormne iznose iz proračuna koje im dodjeluju dijeca UDBE. S njihovim “predstavama” vrijeđaju Hrvatski narod. Paraziti koji čekaju napokon deratizaciju!