Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Film o Frljiću i Aleksandri Zec ušao u utrku za europski Oscar

Film je već dobio nagradu Doc Alliance koja je Nebojši Sljepčeviću dodijeljena u Cannesu, a dobio je priznanja i u Nyonu i Motovunu
16. kolovoza 2018. u 15:06 78 komentara 3024 prikaza
Foto: Motovun film festival
Pogledajte galeriju 1/2

Dokumentarni film “Srbenka” redatelja Nebojše Sljepčevića ušao je u konkurenciju za nagradu EFA, koja je europski pandan Oscara i najveće filmsko priznanje na Starom kontinentu!

Nebojša Slijepčević Frljić tjera ljude da misle, a to nam treba

Tu veliku vijest jučer je objavila Europska filmska akademija, a uz “Srbenku” se za kipić natječe još 14 dokumentarnih filmova iz cijele Europe, među kojima će biti odabrano pet finalista. U konkurenciji je i srpski dokumentarni film “Druga strana svega” redateljice Mile Turajlić, koja govori o sudbini svoje obitelji obilježenoj Drugim svjetskim ratom, a kasnije i raspadom Jugoslavije. Podsjetimo, film “Srbenka” svjetsku je premijeru imao na uglednom festivalu Visions du Réel u Nyonu gdje je nagrađen posebnim priznanjem žirija, nakon čega mu je u Cannesu uručena nagrada Doc Alliance, koju dodjeljuje žiri sedam uglednih europskih dokumentarnih festivala.

Radilo se o prvom takvom priznanju za jedan hrvatski film, a žiri je tada ocijenio da je “Srbenka” “vrlo važna te istodobno univerzalna priča o osobnoj i kolektivnoj nepravdi koju sa sobom nosimo kao teško breme te pokušaj izražavanja tog osjećaja kroz ograničen, a opet moćan umjetnički izražaj”.

OLIVER FRLJIĆ Lederer je pozvala na moj linč onako kako su to činili i u Srbiji i BiH
 

Počevši kao kronika priprema za predstavu “Aleksandra Zec” Olivera Frljića protiv koje su prosvjedovali hrvatski branitelji, film je postao otrežnjujuća analiza položaja srpske manjine u Hrvatskoj, s posebnim fokusom na to kako se ksenofobija odražava na mlade generacije koje se rata i ne sjećaju, ali itekako žive njegove posljedice.

– Film sam napravio prije svega za domaću publiku, u nadi da ćemo otvoriti neke teme, da će moje dijete odrastati u barem malo boljem svijetu od današnjega. Nakon premijere prilazili su mi ljudi koji su imali potrebu podijeliti svoja iskustva odrastanja uz stigmu drukčijih. Vrijeme je da o tome počnemo govoriti – rekao nam je Nebojša Sljepčević nakon hrvatske premijere u Motovunu, gdje je također dobio posebno priznanje žirija.

Ivan Medenica: Društvo bez frljićevskog teatra ima problem s demokracijom
 

Vijest o ulasku u konkurenciju za nagradu EFA dočekao je u Sarajevu, gdje je za “Srbenku” bilo gotovo nemoguće pronaći ulaznice.

– Ne mogu vjerovati da sam u konkurenciji s Talalom Derkijem, Milom Turajlić ili Raduom Judeom, čiji me najnoviji film upravo oduševio u Sarajevu. Radio sam “Srbenku” bez kalkulacije, bez želje da se dodvorim strancima. Činjenica da film ovako snažno odjekuje u inozemstvu vjerojatno govori i o tome da je danas u cijelom svijetu postalo neugodno biti drukčiji. “Srbenka” za inozemnu publiku možda nije priča o Srbima i Hrvatima, nego o djeci koja odrastaju misleći da su zbog nekog svojeg obilježja manje vrijedna – rekao nam je Sljepčević, najavljujući hrvatsku kinopremijeru za kraj rujna.

TARIK ČESTITAO
Odustao na pitanju za pola milijuna kuna: Biste li vi znali odgovor?
Borba protiv raka
BORBA ZA ZDRAVLJE
Čak 90% dijagnosticiranih s rakom pluća u Hrvatskoj umire jer se otkriva prekasno
 • Avatar Borna Vitez
  Borna Vitez:

  MILENA ZAJOVIĆ možete li nam reči nešto o sudbini VERICE NIKŠIĆ koja je imala 13 godina kada je ubijena od četnika.

 • portugisac:

  Svaki film koji je anti Hrvatski dobiva nagrade. Za obitelj Zec isplaćene su milijunske odštete ali za tisuće Hrvata i njihove djece to nije ali se to nigdje ne spominje. Jadno je da takovi kao što je Frljić imaju nešto za reči.

 • hr76:

  Recite mi koja država osim nas plaća petokolonaše da nas blate u Svijetu. Treba sve umiješane likove nepovratno lišit državljanstva.