Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
siječanj s knjigom

Odabrali smo najbolje knjige za postblagdansko podizanje raspoloženja

Fraktura
10.01.2023.
u 11:52

Među novitetima hrvatskih izdavača ističu se komedije, ljubići i trileri, a ima i zanimljivih biografija i monografija

Završila su slavlja, ugašeni su vatrometi, došao je euro, a jedan po jedan na naplatu stižu i računi za prosinac u kojem smo se proveselili (i zbog nogometa) i počastili (zbog iluzije da je s koronom gotovo). Treba stoga preživjeti siječanj, i otprije poznat kao najdulji i najdepresivniji mjesec u godini. S dobrom knjigom rukama to će biti mnogo lakši posao.

Znanje tako među nadolazećim naslovima najavljuje novi triler Sharon Bolton "Lom" koji čitatelje vodi u ledena prostranstva jednog od najudaljenijih otoka na svijetu. Glavna junakinja romana putuje tamo kako bi radila na projektu Britanske antarktičke ekspedicije, a njezina prošlost putuje za njom. Kritika kaže da roman sadrži akcijske scene koje lede krv u žilama te da priča osvaja opisima prostorne izoliranosti na samom kraju svijeta. Znanje uz to najavljuje i romane "Katedrala" Bena Hopkinsa, triler "Dok niste znali moje ime" Jacqueline Bublitz, a već je na policama novi (i to ljubavni) roman Nicka Hornbyja "Baš kao ti".

Mozaik knjiga u najavi ima nove atraktivne ljubavne romane, baš po mjeri čitateljica koje obožavaju opustiti se pod dekicom uz takav sadržaj. Tu je nova Julia Quinn s romanom "Ljepše od raja", ali i Anna Harrington s romanom "Što lord zaželi". No u Mozaiku nude i "Slomljene kosti", tvrdo kuhani krimić, sedmi slučaj inspektorice Kim Stone, karizmatične junakinje spisateljice Angele Marsons, kao i još jedan odličan kriminalistički roman "Mala smrt" Lucy Foley. Svi ljubitelji Jane Austin kod ovog će izdavača naći njezin cjelokupni opus, a tu je i novi roman Amora Towlesa "Lincolnova cesta", koji zaslužuju svaku preporuke jer ovaj nas je autor oduševio svojim prvijencem, romanom "Plemeniti gospodin u Moskvi".

Za sve koji vjeruju da je i siječanjski blues najbolje otjerati smijehom Fraktura ima prošireno izdanje hita Tisje Kljaković Braić "U malu je uša đava". A od sadržaja s tužnijim predznakom tu je i njihov lanjski veliki hit, autobiografija glumice Mire Furlan "Voli me više od svega na svijetu". Čitateljsku pažnju zaslužuje i nedavno objavljena knjiga kolumni Mire Furlan "Totalna rasprodaja", također u izdanju Frakture koja je ukoričila tekstove koje je početkom 2000-ih glumica pisala za Feral Tribune. Za sve ostale koji vole priče o slavnima Lumen nudi djelo Beva Vincenta "Stephen King – svemir najčitanijeg pisca današnjice", svojevrsnu monografiju koja je objavljena u povodu 75. rođendana slavnog pisca koji slovi za kralja horora, ali i krimića i epskog fantasyja.

Školska knjiga nudi pak sjajnu knjigu "Svjetovi J.R.R. Tolkiena – mjesta koja su nadahnula Međuzemlje" koja zove na put u maštu velikog književnika uz čija remek-djela odrastaju generacije. Kod ovog izdavača svi ljubitelji fantasyja naći će neiscrpan izvor dobrih naslova, a za tek odrasle nostalgičare, ali i neke nove klince tu su i nova izdanja Harryja Pottera Mozaik knjige. Od domaćih autora svakako treba preporučiti najnoviji roman Damira Karakaša "Okretište", kao i najnovije djelo Marine Šur Puhlovski "Virus, potres, brak", roman koji nastavlja njezin ciklus romana o Sofiji Kralj, priču u kojoj se ona bavi brakom, zajedničkim trajanjem koje se proteže na 45 godina te isto toliko dugim periodom propadanja tog istog braka. Možda je baš to pouka, tj. knjiga, za kojom treba posegnuti nakon što si siječanj razvedrimo nekim od romantičnih ljubića s početka ovog teksta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije