Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
legendarni studio

Od imaginacije do animacije - 60 godina Zagreb filma

Foto: Zagreb Film
1/3
03.01.2020.
u 11:51

Muzej suvremene umjetnosti priprema veliku retrospektivu šest desetljeća Zagreb filma.

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu najavio je veliku multimedijsku izložbu “Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma”, posvećenu stvaralačkim vrhuncima institucije koja je od osnivanja 1953. godine do danas proizvela više od dvije tisuće animiranih, dokumentarnih, edukativnih i igranih filmova te reklamnih spotova.

Osvojili 500 nagrada

Podsjetimo, studio za crtani film osnovan je 1956. pod okriljem tada još mladog Zagreb filma. Zbog originalnog pristupa i specifičnog postupka animacije, izbora tema i visoke likovne kvalitete, radovi pionira hrvatske animacije već prvom pojavom na filmskom festivalu u Cannesu 1958. pobudili su iznimno zanimanje, a francuski kritičari George Sadoul i André Martin nazvali su ih “zagrebačkom školom crtanog filma”. Jedan od prvih velikih uspjeha hrvatskih animatora bila je nagrada Filmskog festivala u Veneciji za film “Samac” Vatroslava Mimice 1959. godine. Ni prve prekooceanske uspjehe nije trebalo dugo čekati: “Surogat” Dušana Vukotića osvojio je Oscar za najbolji animirani film 1962. godine, a kontinuitet kvalitete zagrebačke škole potvrdile su i čak tri kasnije nominacije za tu prestižnu nagradu Američke filmske akademije. Film “Igra” Dušana Vukotića nominiran je za Oscar 1964. godine, 1973. nominaciju je izborio “Tup-tup” Nedeljka Dragića, a film “Lutka” Boba Godfreya i Zlatka Grgića nominiran je 1980. Od sredine pedesetih do danas, umjetnici okupljeni oko Zagreb filma osvojili su više od pet stotina nagrada!

Na izložbi koja se 30. siječnja otvara u MSU-u, posjetitelji će moći doživjeti atmosferu studija za crtane filmove uz brojne interaktivne sadržaje i popratne programe. Osim filmova, prikazat će i vrijednu arhivsku građu Zagreb filma, Hrvatskoga državnog arhiva i privatnih zbirki – crteže, skice, celove i autentične predmete, smještajući ih u kontekst vremena u kojem su nastajali i povezujući ih s umjetničkim radovima iz zbirki MSU-a i drugih hrvatskih muzeja. Iz bogate riznice Zagreb filma izdvojili su više od 200 animiranih filmova te sjajnu dokumentarnu i filmsku produkciju koja će tijekom izložbe biti prikazana u dvorani Gorgona MSU-a.

Od Boureka do Žeželja

Bit će tu radovi legenda poput Zlatka Boureka, Borivoja Dovnikovića i Nedeljka Dragića, zatim proslavljenih autora druge generacije animatora iz Vlaške ulice poput Joška Marušića i Krešimira Zimonića, ali i suvremenih animatora čiji filmovi snažnih autorskih stilova danas haraju međunarodnim festivalima, kao što su Nicole Hewitt, Daniel Šuljić, Irena Jukić Pranjić, Marko Tadić, Darko Bakliža i Danijel Žeželj.

Naravno, neće biti zaboravljeni ni serijali “Profesor Baltazar”, “Inspektor maska”, “Maxi Cat” i “Mali leteći medvjedi” uz koje su odrastale generacije mladih.

Muzej suvremene umjetnosti pametno je odabrao vrijeme u kojem Hrvatska predsjeda Vijećem EU da javnosti predstavi autentični hrvatski filmski i likovni fenomen poznat u svjetskim okvirima. Organizatori izložbe ujedno žele istaknuti važnost muzealizacije te specifične i vrlo vrijedne umjetničke baštine koja je nakon teškog razdoblja devedesetih spremna iznova zasjati pred publikom za koju je i rađena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije