Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNK Osijek

Nedostaje pola milijuna kuna, ali Šnajder će ispuniti program

'04.10.2012.,Osijek - Generalna proba u osjeckom HNK  predstave Unterstadt,redatelja Zlatka Svibena. Photo:Marko Mrkonjic/PIXSELL'
'Marko Mrkonjic/PIXSELL'
01.03.2013.
u 14:09

Pozivam Ministarstvo kulture da iziđe s listom zaposlenih glumaca ako je to jedan od kriterija! – rekao je Šnajder te dodao da je i u poslovnom smislu u HNK Osijek ostvaren dobirak od 890.000 kuna, dok su ostali poslovali s gubitkom

– Bio sam uvjeren da u kazalištu nema politike! – ogorčeno je jučer pred novinarima prozvao članove Kulturnog vijeća za dramu resornog ministarstva intendant osječkog HNK Božidar Šnajder. Osječani su ostali šokirani njihovom dotacijom, koja je u odnosu na prošlu godinu smanjena za četvrtinu ukupnoga iznosa, odnosno za 500.000 kuna te je sada – 1,5 milijuna kuna.

Koji kriteriji

– Pitam se koji su to kriteriji po kojima se odvajaju sredstva za financiranje programa? – istaknuo je misleći pri tome na povijesni rezultat osječkog HNK, koji je svojom prošlogodišnjom predstavom \"Unterstadt\" prema romanu Ivane Šojat Kuči osvojio dvije najvažnije nagrade hrvatskog glumišta – za predstavu u cjelini, ali i za režiju koju je potpisao Zlatko Sviben.

– Kada govorimo o izvrsnosti, imamo najbolji rezultat s Unterstadtom, s kojim idemo na Dubrovačke ljetne igre na kojima HNK Osijek nikada nije gostovao, ali i u Novi Sad. Ako je kriterij zaposlenost umjetničkoga osoblja, ovdje nemamo ni jednoga glumca, dirigenta ili solista koji nema ulogu. Ako solisti druge grupe nemaju ulogu, moraju pjevati u zboru. Pozivam Ministarstvo kulture da iziđe s listom zaposlenih glumaca ako je to jedan od kriterija! – nabrajao je dalje Šnajder te dodao da su i u poslovnom smislu \"usred neimaštine ostvarili 890.000 kuna, dok su ostali poslovali s gubitkom\".

– Odlazimo i u najmanja mjesta na gostovanja jer nas nije sram. Nacionalna smo kuća, ali je valjda nekome zasmetalo da se tamo neko malo kazalište probudilo na istoku Hrvatske – ogorčeno je govorio Šnajder.

Unatoč smanjenoj dotaciji Ministarstva kulture, obećao je da će zacrtani plan i program ispuniti u cijelosti pa makar, kako je rekao, bude morao moliti sve u Osijeku da mu daju novac.

Nisu prepoznati

– Nedovoljno se zna o HNK Osijek. Ovo što smo postigli događa se jednom u 30 godina. Istovremeno Split dobiva više novca, a varaždinskom HNK čak je sto posto uvećana dotacija. Sada se to treba iskoristiti da se čuje za nas – složio se s osječkim intendantom i redatelj Zlatko Sviben.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije