Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pronađen portret

Napokon znamo kako je izgledao France Prešern

19.07.2021.
u 10:34

U arhivi MUO pronađen dosad nepoznati portret otkriva kako je izgledao slovenski pjesnik France Prešern.

Pregledavajući predmete u arhivi Zbirke slikarstva zagrebačkog MUO, povjesničar umjetnosti Ferdinand Šerbelj, kustos pri Narodnoj galeriji Slovenije, naišao je na nepoznat portret slovenskog pjesnika Franca Prešerna.

Minijaturu “Portret plavokosog muškarca”, nastalu u 19. st., Šerbelj je prepoznao kao Prešernov najraniji portret i smatra da je nastala za pjesnikova života, prije 1849. Šerbelj ističe da su se ovim nalazom približili autentičnom Prešernovu liku koji se poklapa s opisom koji je ostavila njegova sestra, opisavši ga kao “muškarca sivih očiju i svijetle kose“.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije