Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Fašistička ideologija najbolji je dokaz da nacionalizam ne da nije isto, nego nije ni blizu domoljublju

Profesor emeritus američkog sveučilišta Princeton, predavač na sveučilištima u Austinu i Luganu, odvojio je sat vremena svog odmora za razgovor o nekim od glavnih tema kojima je posvetio svoju plodnu akademsku karijeru i veliki autorski opus.
16. srpnja 2021. u 14:32 7 komentara 1736 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Nacionalisti i domoljubi. Tako glasi naslov knjižice kojom su izdavač TIM press i prevoditelj Damir Grubiša hrvatskim čitateljima napokon dali priliku za upoznavanje svjetski uglednog te društveno i politički vrlo angažiranog talijanskog filozofa i povjesničara političkih ideja Maurizija Virolija. Profesor emeritus američkog sveučilišta Princeton, a istodobno predavač i na sveučilištima u Austinu (Teksas) i Luganu, odvojio je sat vremena svog odmora, koji provodi na jugu Italije, za razgovor u kojem smo stigli dotaknuti tek neke od glavnih tema kojima je posvetio svoju plodnu akademsku karijeru i veliki autorski opus, počevši od danas osobito aktualne teme spomenute knjižice u kojoj objašnjava i dokazuje koliko se i zašto bitno razlikuju nacionalizam i domoljublje.

Ispovijest 'piratice' sa save
'Za mene kažu da sam terorist koji odvezuje brodove. Ovo je moja strana priče!'
Urša Raukar-gamulin
Kuće, stanovi, šume, poslovni prostori... Tomaševićeva zamjena u Saboru najbogatija je možemovka
Zagreb: Ministar Tomo Medved obratio se medijima u središnjici HDZ-a
Renata Rašović
Što je to došlo da Tigar ide na Tigra i kako je “naš Tomo Medved” postao “njihov”?
  • stefj:

    Domoljublje je kada voliš svoje, a nacionalizam je kada mrziš druge. A ako želi upoznati fašizam, može slobodno doći kod nas i pogledati lijeve udruge...

  • 2025:

    Komunizam je stariji i opakiji brat fašizma.

  • info_punkt:

    nacionalizam, tj. šovinizam nikako ne može imati pozitivan predznak, iako su kojekakve nacionalističke stranke zadnjih desetaka godina to uporno pokušavale profurati u javnosti.