Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJERA

Napokon velika, kvalitetna i snažna predstava u Splitu

'timon_nnn_kul_040813'
''
04.08.2013.
u 18:12

Shakespeareov "Timon Atenjanin" u režiji Georgija Para na dvije lokacije oduševio na 59. splitskom ljetu

Ravnatelj Drame HNK Split u ostavci Jasen Boko i cijeli autorski tim na čelu s redateljem Georgijem Parom mogu biti zadovoljni jer je u subotu navečer izveden Shakespeareov \"Timon Atenjanin\", posljednja dramska premijera 59. splitskog ljeta, zavrijedila sve pohvale i poštovanje. Napokon jedna velika, kvalitetna i jaka drama u gradu podno Marjana.

Svevremenska nit

Ambijentalna predstava \"Timon Atenjanin\" s dojmljivim, izvrsnim Vilimom Matulom u naslovnoj ulozi, održana je na dvije lokacije. Prvi čin odigran je u vrtu Galerije umjetnina u kojem su se već igrale predstave, a drugi u kazališno \"novootkrivenom\" bastionu Cornaro, dijelu gradskih bedema, Tako su i fizički odvojene dvije oprečne faze Timonova života. Shakespearovu klasičnu tragediju o obijesti, pohlepi i licemjerstvu, koja za njegova života nije bila izvedena, iskusni Paro osuvremenio je, dok je glavna nit svevremenska. Toliko je životna i aktualna da je na trenutke gotovo teško povjerovati da je djelo napisano oko 1600. godine. \"Timon Atenjanin\" svakako potiče na razmišljanje, nakon njega ne osjećate se nimalo \"sretno\". Dapače, po tko zna koji put \"shvatite\" kako u društvu neoliberalnog kapitalizma pobjeđuju licemjeri, razvratnici i oholi, dok stradaju misleći i pošteni. U prvom činu Timon, okružen tobožnjim prijateljima bahat je i rastrošan, a u drugom, lišen bogatstva, pretvara se u mizantropa, preživljava u prirodi, hrani se korijenjem. Sjajni Vilim Matula dio publike šokirao je scenom u kojoj se skinuo do gola. No, tom scenom, kao i striptizetama, homoseksualnom odnosu s lutkom i inima, Georgij Paro \"pogodio je u sridu\" problema konzumerističkog društva izvrnutih vrijednosti.

Nitko nije podbacio

Filozofa Apemanta odlično je tumačio Trpimir Jurkić, prvak drame HNK Split kojem je to stota profesionalna uloga, a sve pohvale zaslužuju i Vladimir Posavec Tušek, Filip Radoš, Mijo Jurišić, Goran Marković, Sreten Mokrović, Duje Grubišić, Ivo Perkušić, Marjan Nejašmić Banić,Vicko Bilandžić, Nenad Srdelić, Josip Zovko, Nikša Arčanin, Milan Zdravković, Žarko Radić, Mirko Kraljev, Tajana Jovanović, Arijana Čulina, Hari Zlodre, Marko Gulin, Luka Javorčić, Marko Melvan i Marin Tomić. Čestitke scenografkinji Dinki Jeričević, kostimografkinji Dijania Kosec Bourek, skladatelju glazbe Gordanu Tudoru, oblikovateljima svjetla i zvuka Miljenku Bengezu i Tomislav Luetiću, za scenski pokret zaduženom Alenu Čeliću i lektorici Jagodi Granić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije