Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klovićevi dvori

Nakon 31 godine: Na Berberovoj izložbi i bivši predsjednici

U Klovićevim dvorima svečano otvorena izložba Mersada Berbera
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/6
VL
Autor
Denis Derk
19.04.2019.
u 08:04

Pozdravljajući prisutne, ravnatelj Klovićevih dvora Antonio Picukarić rekao je da Berberova izložba nastavlja umjetnički niz u kojem su već izlagana djela Nives Kavurić Kurtović, Dimitrija Popovića, Zlatka Price, Vaska Lipovca i Nikole Reisera.

Brojni uzvanici sinoć su napunili Klovićeve dvore na otvorenju monografske izložbe slikara Mersada Berbera (1940.-2010.) koju je priredila kustosica Jasmina Bavoljak. Ništa čudno, budući da Berber u gradu u kojem je živio od 1992. do smrti veliku izložbu nije imao čak trideset i jednu godinu. Berberovi radovi privukli su dva bivša hrvatska predsjednika i to Stjepana Mesića koji je baš jučer u Sarajevu primio titulu počasnog građanina tog grada i Ivu Josipovića, zamjenika gradonačelnika Sarajeva i opernog pjevača Ivicu Šarića, bivšu ministricu Martinu Dalić, nekdašnjeg jugoslavenskog šefa diplomacije Budimira Lončara, slikara Munira Vejzovića, pjevačice Josipu Lisac i Hanku Paldum, nogomentnog trenera Miroslava Ćiru Blaževića...

Pozdravljajući prisutne, ravnatelj Klovićevih dvora Antonio Picukarić rekao je da Berberova izložba nastavlja umjetnički niz u kojem su već izlagana djela Nives Kavurić Kurtović, Dimitrija Popovića, Zlatka Price, Vaska Lipovca i Nikole Reisera. Posebno je zahvalio obitelji Berber bez čije pomoći ne bi bilo ovakove izložbe, spomenuvši da se Berberova djela nalaze i u postavima galerija kao što je to galerija Tate u Londonu.

U Klovićevim dvorima svečano otvorena izložba Mersada Berbera
1/21

Autorica i kustosica izložbe Jasmina Bavoljak u serioznom je, ali jezgrovitom govoru dala umjetnički portret Mersada Berbera spomenuvši da se školovao u Ljubljani gdje je vrlo rano počašćen Prešernovom nagradom. Istaknula je da je Berber primarno grafičar, ali i dijete granice između Istoka i Zapada. "Kao čovjek s Istoka, prvo je morao ovladati idiomima Zapada", rekla je J. Bavoljak rekavši da kada Berber citira, ujedno i stvara, te da je danas u vremenu obnavljanja tradicionalizma, više neko aktualan.

Uzvanike je u ime premijera Andreja Plenkovića pozdravila i pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo, dok je izložbu otvorio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Izložba u Klovićevim dvorima svakako je dobrodošla jer otkriva manje poznatog Berbera te omogućava više nego solidan uvid u umjetnikov neizmjerni talent i maestralni crtački zanat. Kod Berbera se uvijek pretjerivalo bilo u afektiranoj glorifikaciji, bilo u potcenjivanju punom predrasuda. A sada je došlo vrijeme za sintezu i uživanju u njegovim radovima i to naročito iz onih ranijih faza koje su imale upravo proročku snagu.  

Komentara 5

MO
moškov
08:24 19.04.2019.

Dosla su dva velika hrvatska drzavnika a jos su veci po pitanju likovne umjetnosti...?..?????

DU
Deleted user
01:18 21.04.2019.

Lijepo. Imam prijedlog: zašto se ne priredi neka izložba u zračnoj luci. Dok putnici čekaju na presjedanje mogli bi nešto interesantno pogledati. Zračna luka u Zagrebu je tako ‘prazna’ i sterilna...

DA
Danijel2
12:38 19.04.2019.

Bila bi vijest da je izložbu posjetio Nadan Vidošević i Sanader. Gospođa Bavoljak govori o vraćanju tradicionalizma ??? Dajte te mlade autore da ih vidimo. Faca je tko prepoznaje kvalitetnog umjetnika dok je još mlad, a ne 50 godina nakon smrti istog. Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/kultura/nakon-31-godine-na-berberovoj-izlozbi-i-bivsi-predsjednici-1314283 - www.vecernji.hr

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije