Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MFF u metropoli

Nakon 25 gradova, Motovun parkira u zagrebačkoj Laubi

27.08.2020.
u 09:14

Smotru priča koje život čine boljim večeras će otvoriti nova poslastica Alexandrea Rockwella, jednog od najcjenjenijih redatelja nezavisnog filma

Putujuće kino Motovun Film Festivala ulazi u samu završnicu. Neuništivo se prilagodivši situaciji, MFF je ovog ljeta kao u doba pionira filma dovodio atrakcije na prag gledatelja u 25 gradova, a sad će to učiniti ambicioznim dvotjednim programom i u zagrebačkoj Laubi, u koju donosi 14 dugometražnih i 26 kratkih filmova.

Smotru priča koje život čine boljim večeras će otvoriti nova poslastica Alexandrea Rockwella, jednog od najcjenjenijih redatelja nezavisnog filma. Svojim novim djelom “Slatke stvari”, pričom o troje mladih koji bježe od kuće kako bi postali otpadnici, oduševio je publiku i kritiku na Berlinaleu gdje je osvojio i Kristalnog medvjeda. Nakon projekcije, pred Laubom će se večeras održati koncert Mikija Solusa, dakako uz poštivanje epidemioloških mjera.

Već drugog dana slijede “Istinita priča o Nedu Kellyju”, svojevrsni australski špageti-vestern koji otkriva mračne strane kolonizacije kroz istinitu priču o čovjeku čija priča podsjeća na Mad Maxa. Istoga dana igra i bugarski film “U krugu”, nagrađen u Sarajevu, koji prati tri policijske patrole u apsurdnim situacijama na ulicama Sofije, odlično oslikava paradokse tranzicijskog društva u potrazi za identitetom.

Ovogodišnji motovunski program odlikuju i snažni ženski filmovi, a subota 29. kolovoza bit će posvećena upravo njima. Uz glazbene nastupe ženskih izvođačica na rasporedu su “Zaposlene djevojke”, film o tri Francuskinje koje u borbi za obitelj svakodnevno odlaze preko granice u Belgiju raditi u bordelu. U nastavku slijedi “Asistentica”, vrlo zapaženi igrani prvijenac provokativne dokumentaristice Kitty Green koji ogoljuje mehanizme koji štite i kriju prakse zlostavljanja moćnih pojedinaca iza zatvorenih vrata.

Idućeg vikenda iz Srbije dolazi “Ajvar”, kinohit o kraju jedne ljubavi, čija će se ekipa predvođena redateljicom Anom Marijom Rossi predstaviti u Laubi. U ulogama supružnika pred raspadom braka briljiraju Sergej Trifunović i Nataša Ninković. Srbijansku kinematografiju predstavljat će i “Moj jutarnji smijeh” redatelja Marka Đorđevića. Ova komedija očaja o djevcu na pragu tridesetih koji još živi s roditeljima prikaz je generacije obilježene krizom odrastanja i nemogućnošću napuštanja roditeljskoga gnijezda. U ovom je filmu jednu od posljednjih uloga odigrao prerano otišli Nebojša Glogovac.

Program u Laubi imat će i svoj LGBT dan. Film “Tetkica” prati mladića koji se u doba aparthejdskog režima na vojnoj obuci zbližava s drugim novakom. Premijerno je prikazan u Veneciji, gdje je suptilnim prikazom neizgovorene žudnje i pronicljivim propitivanjem muškosti izazvao hvalospjeve kritike. Istoga dana u Laubi će biti otvorena izložba “Volim te bez ali” socijalnog radnika i fotografa Benjamina Strikea, koji je portretirao roditelje LGBT osoba u Hrvatskoj, a njegovi radovi ubrzo su postali prava senzacija na internetu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije