Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Adio kauboju"

Najviše smijeha bilo je u sceni posvećenoj “braci i seki” iz Splita

premijera, "Adio kauboju", Splitsko ljeto, Nataša Janjić
arhiv HNK Split
09.08.2012.
u 19:24

Glumci su odlični, ali Buljan je razvukao radnju na dva i pol sata. Ostalo je nejasno mnogo toga, pa predstavu nisu razumjeli mnogi koji roman nisu pročitali

Ogromno zanimanje Splićana, ali i gostiju, među kojima je bila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, izazvala je premijera predstave “Adio kauboju”, po romanu Olje Savičević Ivančević, koja je u režiji Ivice Buljana promovirala novi, nadasve originalni “kazališni prostor” na Stinicama u Sjevernoj luci. 

Oči pune prašine

Predgrađe Splita, lokacija “Bogu iza nogu” puna prašine, kao da je izmišljena za set nekog vesterna. Svi su oduševljeni novootkrivenim prostorom i ambijentom unatoč očiju punih prašine. Poseban gušt priuštio je legendarni Darko Rundek, autor glazbe koji u predstavi svira, ali i glumi. Posao je odradio vrhunski.

Brojna glumačka ekipa vrlo uspješno utjelovila je likove iz romana Olje Savičević: Nataša Janjić (Ruzinava, djevojka koja se nakon studija vraća u Staro naselje), Marko Petrić (njen brat Danijel), Zoja Odak (majka), Dara Vukić (nona Velika Oblapornica), Nives Ivanković (redikulica Marija Čarija), Arijana Čulina (Marijana Mateljan), Nenad Srdelić (Vrdovđek), Ana Gruica (sestra Ruzinave)... Nonu Veliku Oblapornicu fenomenalno je odigrala Dara Vukić koja je ovom predstavom obilježila 60 godina umjetničkog djelovanja. Prigodnu plaketu za vrijednu obljetnicu uručila joj je ministrica kulture, a kolege i publika poštovanje su joj iskazali dugotrajnim pljeskom.

Vjetar “gutao” tekst

U drami “Adio kauboju” grad postaje teatar, a našlo se mjesta i za ismijavanje splitskog gradonačelnika Željka Keruma i njegove sestre Nevenke. Scene posvećene “braci i seki”, uz karakteristične dalmatinske i vlaške psovke, izazvale su salve smijeha u publici, koja je popunila i stepenice tribina. No, unatoč “razvikanosti” i velike medijske pozornosti drama “Adio kauboju” ipak nije ispunila očekivanja. Glumci su odlični, ali mogao je to Buljan i bolje napraviti. Razvukao je radnju na dva i posl sata, a kao cjelina komad ne iskazuje misao. Ostalo je nejasno mnogo toga; zbog čega se Danijel ubio, gdje je e-mail... Predstavu nisu razumjeli mnogi koji roman nisu pročitali. 

– Volim taj roman, u ovom prostoru i s ovim glumcima priča je nevjerojatno sjela. Ovo nije kaubojska priča, nego predstava o Splitu – izjavila je ministrica Andrea Zlatar Violić.

– Roman je jako pitak, i predstava mi se dopala. No zbog vjetra dio se teksta izgubio, a to je šteta. Glumci su odlični. Drago mi je da sam večeras ovdje zbog moje kolegice Dare Vukić, kazao nam je legendarni Špiro Guberina. 

– Ova predstava zavrjeđuje pozornost. No, konačan sud o njoj ne mogu dati. Neka se malo slegnu dojmovi, rekao je Jakša Fiamengo. 

Premijeri je nazočio i budući intendant HNK Split Tonči Bilić te brojni uglednici. 

Komentara 1

DE
detour
12:00 10.08.2012.

nema tog teksta kojeg buljan ne bi upropastio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije