Naslovnica Kultura Knjige

Najveća intriga 
je što čitatelj ne može dokučiti što se dogodilo

12. listopada 2018. u 12:17 0 komentara 126 prikaza
Foto: Arhiva Mozaik knjiga

Ime australske književnice Liane Moriarty poznato je čak i ljudima koji ne čitaju knjige. Za to je ‘kriva’ televizijska serije HBO-a “Male laži” u kojoj glume Reese Witherspoon, Nicole Kidman i Shailene Woodley, a koja je snimljena po njezinu istoimenom romanu. No, ljubiteljima knjiga Liane Miriarty poznate je po romanima “Male laži” i “Suprugova tajna”, a Mozaik knjiga je nedavno objavio i novi roman “ Malo je nedostajalo” (urednik Zoran Maljković, prijevod Ira Martinović, 99 kuna) koji ponovno donosi sve karakteristične stilske odrednice ove autorice.

Nova knjiga: Michael Robotham “Sve njezine tajne” Psihološki triler iz svijeta trudnica iz predgrađa

Ovdje nekoliko likova priča istu priču. Ona je naoko vrlo jednostavna: tri dobrostojeće obitelji iz predgrađa zabavljaju se uz roštilj u raskošnom dvorištu najbogatije obitelji. Dvije su obitelji povezane dugogodišnjim prijateljstvom žena, a ta bogata treća netko je tko slučajno stanuje u neposrednom susjedstvu. No, jedan događaj tog poslijepodneva nepovratno mijenja živote svih koji su bili na toj zabavi.

Nova knjiga: David Grossman "Ušao konju bar" Životna trauma ispričana na stand-up nastupu

Što se dogodilo? Svi govore o kobnom danu, iznose svoju istini, detalje svojih života koji su ih doveli u to dvorište, ali što se zapravo dogodilo, čitatelj saznaje tek pred sam kraj romana. Gradeći napetost na toj nepoznanici i nagađanjima čitatelja (treba pošteno priznati da je zapravo lako pomisliti na vrlo strašne stvari poput silovanja, pedofilije, ubojstva te ga to više iznenadi događaj koji je nemoguće dokučiti, a zapravo je vrlo logičan) Moriarty ponovno stvara vrlo uzbudljivu priču. I to onu koja izrasta iz tzv. najobičnijih života, svakodnevnih situacija i bazičnih ljudskih emocija. U tome i jest njena tajna: ono što je sasvim obično, ono na što pomišljamo tek usputno, ono što svaki dan osjećamo u njezinim romanima postaje kamen spoticanja. Onaj koji govori o našim životima, o ljudima koji nas okružuju, o jednoj sekundi nepažnje koja nam zauvijek može promijeniti život.

ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.