Naslovnica Kultura Knjige

Najveća intriga 
je što čitatelj ne može dokučiti što se dogodilo

12. listopada 2018. u 12:17 0 komentara 123 prikaza
Foto: Arhiva Mozaik knjiga

Ime australske književnice Liane Moriarty poznato je čak i ljudima koji ne čitaju knjige. Za to je ‘kriva’ televizijska serije HBO-a “Male laži” u kojoj glume Reese Witherspoon, Nicole Kidman i Shailene Woodley, a koja je snimljena po njezinu istoimenom romanu. No, ljubiteljima knjiga Liane Miriarty poznate je po romanima “Male laži” i “Suprugova tajna”, a Mozaik knjiga je nedavno objavio i novi roman “ Malo je nedostajalo” (urednik Zoran Maljković, prijevod Ira Martinović, 99 kuna) koji ponovno donosi sve karakteristične stilske odrednice ove autorice.

Nova knjiga: Michael Robotham “Sve njezine tajne” Psihološki triler iz svijeta trudnica iz predgrađa

Ovdje nekoliko likova priča istu priču. Ona je naoko vrlo jednostavna: tri dobrostojeće obitelji iz predgrađa zabavljaju se uz roštilj u raskošnom dvorištu najbogatije obitelji. Dvije su obitelji povezane dugogodišnjim prijateljstvom žena, a ta bogata treća netko je tko slučajno stanuje u neposrednom susjedstvu. No, jedan događaj tog poslijepodneva nepovratno mijenja živote svih koji su bili na toj zabavi.

Nova knjiga: David Grossman "Ušao konju bar" Životna trauma ispričana na stand-up nastupu

Što se dogodilo? Svi govore o kobnom danu, iznose svoju istini, detalje svojih života koji su ih doveli u to dvorište, ali što se zapravo dogodilo, čitatelj saznaje tek pred sam kraj romana. Gradeći napetost na toj nepoznanici i nagađanjima čitatelja (treba pošteno priznati da je zapravo lako pomisliti na vrlo strašne stvari poput silovanja, pedofilije, ubojstva te ga to više iznenadi događaj koji je nemoguće dokučiti, a zapravo je vrlo logičan) Moriarty ponovno stvara vrlo uzbudljivu priču. I to onu koja izrasta iz tzv. najobičnijih života, svakodnevnih situacija i bazičnih ljudskih emocija. U tome i jest njena tajna: ono što je sasvim obično, ono na što pomišljamo tek usputno, ono što svaki dan osjećamo u njezinim romanima postaje kamen spoticanja. Onaj koji govori o našim životima, o ljudima koji nas okružuju, o jednoj sekundi nepažnje koja nam zauvijek može promijeniti život.

Vodič za kupovinu gadgeta
BLAGDANI
Vodič za kupovinu gadgeta: Što kupiti vašim omiljenim tehnoljupcima?

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.