Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Divine na Queer Momentima

Najskandalozniji drag performer svih vremena bio je zagrebački unuk

Foto: Queer MoMenti
1/3
26.04.2022.
u 11:36

Harris Glenn Milstead bio je na vrhu Billboardove ljestvice, vladao je ponoćnim kinoprojekcijama, njegov rad zaštitio je i američki Kongres, a sutra će dokumentarac 'I am Divine' o njegovom životu, biti prikazan na Queer MoMentima u zagrebačkoj Kinoteci

U zagrebačkoj Kinoteci večeras počinje slavljenički program Queer MoMenata, koji se održava u sklopu cjelogodišnje proslave 20 godina Queer Zagreba. Do kraja tjedna organizatori će nam prikazati devet kratkometražnih i 11 dugometražnih filmova, od klasika Jeana Cocteaua i Rainera Wernera Fassbindera do premijere osvajača nagrade Teddy na ovogodišnjem Berlinaleu, filma "Tri tužna tigra" Gustava Vinagrea. U programu su i dva pomalo zaboravljena filma iz vremena Jugoslavije, "Ekvilibrij" Miroslava Mikuljana iz 1964. te "Ljubavno iskustvo" Dasena Štambuka iz 1988. godine.

Fanovima je možda najzanimljiviji dokumentarac "I am Divine" Jeffreyja Schwarza o legendarnom glumcu, glazbeniku i drag ikoni Harrisu Glennu Milsteadu, poznatom po umjetničkom imenu Divine. Vjerojatno najpoznatiji transvestit u povijesti filma proslavio se suradnjom s kultnim redateljem Johnom Watersom, a pogotovo filmom "Pink Flamingos" iz 1972. koji se danas smatra jednim od najvažnijih djela u povijesti filmskog undergrounda.

U njemu je Milstead utjelovio najprljaviju živuću osobu, ubojicu i seksualnu prijestupnicu koja se krije iza pseudonima Babs Johnson. Novinski članak koji otkriva njezin pravi identitet izaziva ljubomornu reakciju bračnog para Marble, koji prodaje djecu otetih trudnica lezbijskim parovima, a zaradu ulaže u biznis prodaje heroina u osnovnim školama. Zbog toga misle da titula najprljavijih živućih ljudi pripada njima, no Divine smatra da na tronu ima mjesta samo za jednu. Sukob između rivalskih klanova eksplodira u incestu, kastraciji, kanibalizmu, fetišizmu, ubojstvu uživo te konzumiranju psećeg izmeta, da nabrojimo samo neke od šokantnih momenata filma koji se smatra najkontroverznijim ikada snimljenim.

O skandalu koji su "Pink Flamingosi" izazvali govori i činjenica da se od njega nije mogao složiti najavni video, nego su kao reklamu u kinima vrtjeli snimku šokirane publike koja je izlazila s premijerne projekcije. Zbog toga je mogao igrati samo nakon ponoći, otvorivši vrata ponoćnim queer klasicima poput "Rocky Horror Picture Showa" koji je premijerno prikazan tri godine kasnije. U dijelovima Europe i Kanade desetljećima je bio zabranjen, a kasnija izdanja nosila su oznaku zabranjenoga za maloljetnike. Ipak, "Pink Flamingosi" bili su mnogo više od vježbe lošeg ukusa: pokrenuli su čitavu novu eru ikonoklastičke umjetnosti, mnogi ga smatraju najvažnijim filmom u povijesti queera, a prošle godine to je prepoznao i američki Kongres, koji je "Pink Flamingose" zaštitio kao "djelo kulturnog, povijesnog i estetskog značaja".

Pink Flamingos
Foto: Arhiva VL

Milsteadu je taj uspjeh otvorio vrata mnogo šira od suradnji s Johnom Watersom: krenuo se usmjeravati prema sve ozbiljnijim ulogama, ponekad čak i muškim likovima, paralelno razvijajući performersku i glazbenu karijeru. Plesnim hitovima poput "Walk Like a Man" došao je na prvo mjesto Billboardove ljestvice te ušao u Kuću slavnih rock and rolla, bio je jedan od najviđenijih posjetitelja Warholova kluba Studio 54, a časopis People proglasio ga je najutjecajnijim drag umjetnikom dvadesetog stoljeća. Malo je, međutim, poznato da je Milstead zapravo izgubljeni zagrebački sin, potomak obitelji Vuković koja se na prijelazu stoljeća, bježeći od neimaštine, iz okolice Zagreba preselila u američki Baltimore.

– Prema informacijama iz knjige njegove majke, Divine je rodom iz Hrvatske. Nama je to za obilježavanje 20. Queer Zagreba došlo kao dar s neba. Hrvatska napokon ima jednu globalnu queer ikonu koju svi poznaju i koja je neupitna – rekao je, najavljujući program, Zvonimir Dobrović, osnivač i umjetnički direktor Udruge Domino. Ni to, međutim, ne prolazi bez kontroverzija jer su se nakon otkrića Milsteadova podrijetla Hrvati i Srbi na Wikipediji počeli svađati čiji je on zapravo – nakon Andrića i Tesle, evo nam još jednoga globalno poznatog kamena spoticanja! Sam Milstead, odnosno Divine, čitavog se života izrugivao konceptima vjere, nacije i roda pa bi ga, smatra Dobrović, vjerojatno beskrajno zabavljao i novi etnički rat koji se zbog njega vodi na internetu.

Više o najskandaloznijem i najvažnijem drag performeru svih vremena možete vidjeti u filmu "Ja sam Divine" Jeffreya Schwartza koji će u kinoteci igrati sutra navečer. Film počinje trenutkom koji je trebao biti nova velika stepenica u Milsteadovoj karijeri: premijerom filma "Hairspray" koji je i njega i redatelja Johna Watersa gurnuo u filmsku A-ligu, otvorivši im vrata američkog mainstreama. Umoran od svoje drag persone, Milstead je čekao upravo na takvu priliku. Iste godine ponuđena mu je uloga ujaka u popularnoj seriji "Bračne vode", ali na setu se nije pojavio: oslabljen kroničnim bolestima pluća i srca, ugušio se u snu.

Ostat će zapamćen kao čovjek koji je zauvijek pomaknuo granice dopuštenoga, kako na pozornici tako i pred filmskim kamerama. Estetiku odvratnosti doveo je do savršenstva, svoju pretilost koristio je kao oružje, bacajući vlastito meso u lica dušobrižnika, zavodeći i zastrašujući publiku diljem svijeta, stepenicu po stepenicu gradeći legendu o Divine, skandaloznoj dami koju je John Waters opisivao kao "najljepšu ženu svijeta, zamalo".

Milsteadovu prljavu jezičinu i grozomorne kostime danas štuju i "fini" drag umjetnici poput RuPaula, američke superzvijezde u čijem se reality showu Divine neprekidno spominje kao jedna od najvažnijih drag kraljica u povijesti. Na njegovu grobu fanovi do danas ostavljaju šminku, hranu i drangulije, a neki se upuštaju i u seksualne odnose kako bi odali počast njegovim izletima preko granice dobroga ukusa.

Njegov kulturni utjecaj posljednjih je desetljeća prerastao manjinske i supkulturne krugove u kojima je kraljevao: morska vještica Ursula iz Disneyeve "Male sirene" animirana je prema liku Divine, u remakeu "Hairspraya" iz 2007. godine njegov lik igrao je John Travolta, njegove najpoznatije uloge danas se izvode i na Broadwayu... Milsteadov rodni Baltimore već godinama gradi turističku ponudu na ostavštini njegova alter ega, drag kraljice Divine. U Queer Zagrebu vjeruju da je vrijeme da i naš glavni grad krene tim koracima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije