Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI FOSILI

Najpopularniji bend s ovih prostora velikim će koncertom obilježiti 40 godina postojanja

03.03.2009.
u 17:41

Novi fosili, jedan od najuspješnijih pop-sastava na ovim prostorima, u rujnu ove godine velikim koncertom obilježit će 40 godina od osnutka i snimiti svoj prvi album uživo. Članovi benda koji se prije nekoliko godina ponovno aktivirao i čije nepoderive hitove slušaju sve generacije kažu da su Fosili ostavili dubok trag na njihovu životu.

– Bili smo pozitivna pojava u zvuku i riječima. Zašto je “Za dobra stara vremena” tako popularna pjesma? Jer lijepo poručuje: tako je dobro vidjeti te opet, a ne – dabogda te vatra progutala! – kaže Rajko Dujmić.

Bez vila po Francuskoj

Iako im je dobra pjesma bila na prvome mjestu, Vladimir Kočiš Zec ističe i faktor sreće.

– Sam Bog nas je spojio, kao što su se dogodili ABBA i Beatlesi. Bili smo zvijezde, ali nismo nikada tako živjeli ni zarađivali, tako da nemamo vile po Francuskoj. I nikad se nismo povlačili po tračerskim rubrikama niti pravili skandale. To me razdoblje formiralo i kao umjetnika i kao osobu – kaže Vladimir Kočiš Zec.

Najmlađa je u bendu Sanja Doležal kojoj su, kaže, posao i karijera tada bili sve. Prije Fosila pjevala je u grupi Prva ljubav, a kao dijete snimala je reklame za proizvode Medolino i Frutolino.

– S Fosilima sam toliko toga proživjela što drugi ne bi mogli ni u tri života. I proputovala sam pola svijeta. I danas sam vrckasta kao što sam bila nakon dolaska u bend, ali više nisam tako luda. To se zove odrastanje – kaže Sanja koja je, dosegnuvši vrhunac popularnosti, prije 20 godina počela promišljati o životnim vrijednostima te krenula na duhovnu obnovu k pateru Zvjezdanu Liniću. U Fosilima je, kaže, pronašla ljubav svog života te se udala za bubnjara Nenada Šarića.

– Bilo je i lijepih i ružnih trenutaka, ali kad bih se ponovno rodio, opet bih se odrekao mnogih stvari jer jako volim taj posao. Novi fosili za mene su bili veliki preokret, jer to je bio izniman autorski band. A donijeli su mi promjenu i u privatnom životu – ženu i dvoje djece. I to mi je zapravo najveći dobitak – kaže Šarić, danas uspješan poduzetnik.

Nažalost, svaka popularnost nosi i tamniju stranu. Tako su nekim članovima Fosila, zbog velikih turneja koje su podrazumijevale višemjesečna izbivanja iz kuće, pucali brakovi.

– Velik dio godine bili smo na putu, što je utjecalo i na moj prvi brak. Ali tu nema kompromisa – kaže Vladimir Kočiš Zec koji je u međuvremenu ponovno pronašao sreću u ljubavi.

I Rajko Dujmić platio je cijenu predanosti bendu.

Terapija glazbom Fosila

– Jako mi je nedostajao sin Tin koji se kao osmogodišnjak preselio s mojom bivšom suprugom u Španjolsku. Nedavno se vratio u Hrvatsku. Njemu je sada 25 godina i tek ga zapravo počinjem upoznavati. Proveli smo skupa Novu godinu, šetali Stradunom, baš nam je bilo lijepo. Ali, nažalost, to izgubljeno vrijeme ne možeš nikako nadoknaditi – kaže Rajko koji se s vremenom oporavio od bračnoga sloma i opet oženio. A njihov kolega Marinko Colnago imao je sreću jer ga je žena uvijek čekala.

– Ona je to, hvala Bogu, prihvatila. Mi smo se kao bend puno družili. Bili smo popularni, no živjeli smo pristojno, na razini inženjera. Ja sam i auto i stan morao kupiti na kredit, a kako bih drukčije? Sad mi dobro dođu te dvije svirke godišnje, da si popravim životni standard jer imam 1900 kuna mirovine – zaključuje Colnago.

Javnosti je manje poznato da njihova glazba služi i u terapijske svrhe.

– U bolnici Vrapče za jednu su Novu godinu pacijenti koji boluju od shizofrenije tražili da im satima puštaju “Sklopi oči”. Bez ikakve druge terapije. Ne znam, očito sam pogodio neku vibraciju. I na top-ljestvici na psihijatriji na splitskim Firulama debelo vodim ja, a drugi najpopularniji izvođač je Oliver – otkriva Rajko Dujmić umirujući učinak pjesama koje je napisao za Nove fosile. A naziv Novi u imenu predložio im je prije 40 godina Arsen Dedić. Prvi je album prodan u otprilike 400 tisuća primjeraka.


Đurđica i Moka neizbrisiv su dio Fosila

Sazrijevali smo uz bend, ali smo isto tako proživjeli teške udarce poput smrti našeg Moke te iznenadne smrti Đurđice Barlović koja je tada već imala samostalnu karijeru. Jako nas je pogodilo, ali ne znam kako bih to rekao a da ne zvuči okrutno – mi tada nismo imali čak ni vremena za žalovanje. Moka me poticao na pisanje pjesama. Sjećam se kad mi je rekao:
- Mali, je l’ bi ti mogao napisati pjesmu za nas…
I umro je, eto, baš na moj rođendan – prisjeća se Rajko Dujmić. Glas Đurđice Barlović pamti se i danas. O svojim počecima te odlasku u Zagreb prva vokalistica Novih fosila u jednom je intervjuu izjavila: “Spakiram kofere, kažem roditeljima da idem i eto me u gradu pod Sljemenom. Da sam znala što me čeka, sigurno nikad ne bih mrdnula iz Splita.” Vrlo brzo Đurđica je promijenila mišljenje, u Zagrebu zasnovala obitelj, dosegnula zvjezdani vrh i umrla 1992. godine od akutnog infarkta srca.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije