Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opera HNK Osijek

Najdirljiviji i najsrčaniji Zrinjski na hrvatskim pozornicama

opera, Nikola Šubić Zrinjski,HNK Osijek
arhiva VL
25.11.2012.
u 18:15

S plesnom skupinom, pred čijim se balerinama može sakriti i televizijski Sulejmanov harem, ali i s razigranim ženskim zborom, pravo malo čudo stvorio je i koreograf Dinko Bogdanić

Za osječki HNK ovo je bio vikend iz snova, ne samo zbog uspjeha Drame, nego i zbog trijumfa u petak predstavljene nove produkcije Nikole Šubića Zrinjskog. Redateljica Nina Kleflin operi je pristupila tradicionalno, ali s dubokim razumijevanjem svih glazbenih i dramskih akcenata koje je minimalnim sredstvima lijepo uskladila. Iz Sarajeva su posuđeni uspjeli kostimi Amele Vilić, a scenograf Osman Arslanagić po starinski je, s izvjesnom dozom neizbježnog kiča, oblikovao turske slike. Ali, dramu sigetskih junaka stavio je u jednostavan i čist okvir, nadoknađujući oskudicu maštovitošću, naročito bajkovito lijepim prizorom Jeleninog sna i potresne završne slike u dubini pozornice. Predstava ja lako prenosiva i savršena za gostovanja.

Nakon početne kolebljivosti, u orkestru pod vodstvom Mladena Tutavca probudilo se lavlje srce već u prvoj slici, kad i Sulejmanu, kojeg je moćno tumačio bas Saša Čano, povratnik na osječku pozornicu. S plesnom skupinom, pred čijim se balerinama može sakriti i televizijski Sulejmanov harem, ali i s razigranim ženskim zborom, pravo malo čudo stvorio je i koreograf Dinko Bogdanić.

Kako i priliči stjegonoši Juraniću, među probranim solistima prednjačio je Domagoj Dorotić, danas najveće tenorsko blago hrvatskih pozornica, s Valentinom Fijačko kao dostojnom partnericom u ulozi Jelene.

Baritonu Daliju Moru u naslovnoj ulozi srećom nisu stavljali masku, jer on je mladost nadoknadio ozbiljnošću i predanošću. Još samo da obuzda mjestimice pretjerane scenske geste, potpuno povjeruje u svoj veliki potencijal i prepusti se više glazbi, a manje prečestim skretanjem pogleda prema dirigentu. Svi spomenuti, s izvrsnim epizodistima, zaslužni su što je ovo najsrčanije i najdirljivije uprizorenje Zrinjskog na hrvatskim pozornicama. A sve njih na poseban je način svojim još uvijek odlično kontroliranim i pouzdanim sopranom te rijetko dostojanstvenim i uzvišenim scenskim nastupom u ulozi Eve obasjala osječka umjetnica Katalin Brunjai-Hihlik.

Komentara 1

Avatar ambasadoor
ambasadoor
06:42 28.11.2012.

Bravo Osjecani!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije