Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
moderna galerija

Na zatvorenju Bourekove izložbe i predsjednik HAZU-a

Zlatko Bourek,Zvonko Kusić
''
02.11.2014.
u 22:17

Izložba je bila postavljena povodom Bourekova 85. rođendana i na njoj je kao izbor iz bogatog umjetničkog opusa bilo predstavljeno oko 120 ulja na platnu

Slikarska retrospektiva Zlatka Boureka zatvorena je danas u Modernoj galeriji u Zagrebu.

Izložba je bila postavljena povodom Bourekova 85. rođendana i na njoj je kao izbor iz bogatog umjetničkog opusa kipara, slikara, scenografa, kostimografa, redatelja, crtača i animatora bilo predstavljeno oko 120 ulja na platnu nastalih od 1956. do danas. Uz Boureka, na zatvaranju je bio prisutan i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i akademik Zvonko Kusić.

Akademik Zlatko Bourek rođen je 4. rujna 1929. u Požegi. Diplomirao je na zagrebačkoj Likovnoj akademiji slikarstvo i kiparstvo, a još je za vrijeme studija s kolegama je osnovao Zagrebačku školu crtanog filma. Svoje prve scenografije i kostime osmislio je za redatelja Branka Gavellu, no najveći kazališni uspjeh postigao u berlinskom kazalištu Hans Wurst Nachfaren. Grafičkim radovima isticao se 1959., a od 1963. izlaže i slike koje nose sva obilježja njegova likovnog stvaranja okrenutog grotesknom humoru i nadrealističnom osjećaju povezanom s elementom folklora.

Samostalno je izlagao u Duisburgu, New Yorku, Dubrovniku, Varaždinu i Zagrebu, a njegovi radovi bili su izloženi i na skupnim izložbama u Zagrebu, Ljubljani, Veneciji, Budimpešti, Rimu, Ateni, Caracasu, St.Poeltenu i drugdje.

>>Slikarski "teatrino" slavonskog erotomana Boureka

>>Zlatko Bourek izložio crteže iz ‘56. i ‘91.

Komentara 1

Avatar Rin-Tin-Tin
Rin-Tin-Tin
22:50 02.11.2014.

Trebali ste nam omoguciti da vidimo barem par fotografija izlozenih radova kao ilustraciju clanku! Ovako je informacija o Bourekovom opusui vise nego polovicna...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije