Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Animafest

Na hrvatske animatore oko je bacio i Disney India

06.06.2018.
u 15:01

Donosimo presjek naših autora na Animafestu uz bok zvijezdama poput Kaspara Jancisa i Wesa Andersona. Zagreb do subote nudi 400 crtića iz 44 zemlje, a u selekciji samog Velikog natjecanja svjetskog festivala naše boje brani troje autora.

Zagreb do subote pulsira u ritmu animiranog filma. U ovogodišnjem velikom natjecanju, iznimno dvojako kombiniranom pa imamo i kratkometražnu i dugometražnu kategoriju, 28. Svjetski festival animiranog filma – Animafest opet će, kao što to čini od 1972., u metropolu privući stotine uglednih inozemnih gostiju te desetke tisuća gledatelja.

Svečano otvoren u ponedjeljak odmah je udario tvrdo u konkurenciju kratkog metra lansiravši i našu Jelenu Oroz čiji se “Dva na dva” gledao usporedo s filmom “Woody i Woody” španjolske zvijezde Jaumea Carrióa koji se predstavio pričom o ljubavi, religiji, smrti, seksu..., preokupacijama kultnog redatelja Woodyja Allena. Jučer smo pak u Velikom natjecanju gledali i “Bicikliste” Splićanina Veljka Popovića koji je animacijom oživio erotiku i sport slikarskog velikana Vaska Lipovca. On je drugi od tri hrvatska animatora u Velikom natjecanju u kategoriji natjecatelja iz 44 zemlje.

Treći, “Kako se kalio čelik” Igora Grubića, koji odražava postojani interes za propast jednog utopijskog projekta i radničkih prava, čeka nas sutra u kinu Europa u 20 sati. Velik je to uspjeh i velika brojka koja ukazuje na činjenicu da se poslije uzleta 60-ih nakon kojih je nekako zaspala, hrvatska animacija vratila na velika vrata što potvrđuje i sam Veljko Popović: – Stanje je odlično. Nikada nismo imali više mladih perspektivnih animatora, umjetnika i autora koji izbacuju filmove koji su prepoznati u svijetu. Nezavisni producenti uspješno realiziraju međunarodne projekte koji zapošljavaju lokalne animatore pa je znatno lakše doći do posla u struci nego prije 10 godina.


 

U prilog rečenom idu autori još dvaju hrvatskih filmova koji se natječu u međunarodnoj konkurenciji Natjecanja studentskog filma. To su Katarina Jukić i njezin “Paranoja paranoje” i Marko Belić i njegov za svaku preporuku “Flimflam” jer ga krase vizualne posebnosti s tragovima SF ikonografije i “stripovski” razlomljenog kadriranja, a može ga se gledati u petak i subotu u kinu Europa. Hrvati su “okupirali” i Natjecanje filmova za djecu, pa se u međunarodnoj konkurenciji prikazuju novi film iz serije “Noć u muzeju” – “Vrlo mokra noć u muzeju” glasovitog ilustratora Milana Trenca, kao i novi radovi Ivane Guljašević “Krila za krokodila”, Denisa Alentija “Nutz” i Mirana Miošića i njegove “Bijele vrane”.

Najavljena je i svjetska premijera našeg animiranog serijala od 13 nastavaka Amulet studija “&BLACK&WHITE” za koju su, kažu, još u ranoj fazi interes pokazali Viacom i Disney India, Japan i Singapur, a nakon Zagreba ide u Annecy na MIFA sajam - The International Animation Film Market.


 

Među filmovima pak samog Hrvatskog natjecanja, njih čak 18, uz već spomenute valja istaknuti “Trip” Marka Meštrovića, “Monte Adrion” Vuka Jevremovića koji se poigrava motivom Biokova te “Prošlost raste” Dee Jagić. Uz Hrvate, posebna stranica, ako ne i dvije, trebala bi nam i za iznozemne majstore koje valja gledati u Zagrebu. No ovako ukratko do subote nikako ne propustiti Kaspara Jancisa i njegov dugometražni film “Kapetan Morten i kraljica paukova” koji danas u Zagrebu ima svjetsku premijeru. Te također u Velikom natjecanju dugometražnog filma moguće i jedinu hrvatsku premijeru sutra u kinu Europa filma Wesa Andersona “Otok pasa” koji je otvorio i Cannes. Pojedinačna ulaznica za festival stoji 25 kuna za sve programe osim Velikog natjecanja koje je 30 kuna.

Paul Fierlinger u Zagrebu

U Zagreb je stigao i pravi klasik svjetske animacije Paul Fierlinger (82), koji se samo zbog Animafestove Nagrade za životno djelo odlučio, kaže, na svoj posljednji let preko Atlantika. – Zbog godina već dugo ne putujem, no ipak sam odlučio doći u Zagreb. Ovo je takav egotrip da nisam mogao ne doći – našalio se Fierlinger primivši nagradu u kinu Europa. U svom opusu broji više od tisuću filmova, među kojima su nagrađivani “Tako je lijepo imati vuka oko kuće”, “Tada ću prestati” i “Moj pas Tulip” koji je ovom prigodom gledala i zagrebačka publika Animafesta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije