Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Splićanin filmom “Biciklisti” oživljava sport i erotiku Vaska Lipovca

Animator Veljko Popović u konkurenciji je va najveća svjetska festivala animacije - Animafesta i Annecyja.
04. travnja 2018. u 10:23 1 komentara 648 prikaza
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/4

Svjetski a naš. Opis je dostojan reputacije splitskog animatora Veljka Popovića koji iz svog grada drma svjetskom scenom.

gibson-pasija.jpg nije kao nekad Filmovi vjerske tematike doživaljvaju ekspanziju u Hollywoodu

Po obrazovanju slikar, po uvjerenju vizionar, i ovaj put je pogodio u srž pretvorivši kultne likove Vaska Lipovca u kratkometražni animirani film “Biciklisti” koji u hrvatsko ime konkurira na dva najveća svjetska festivala animacije - zagrebačkom Animafestu i francuskom Annecyju.

Već je s prvijencem iz 2008. “Ona koja mjeri” osvojio je 14 nagrada te stekao reputaciju jednog od najzanimljivijih autora mlađe generacije. Vodi studio Lemonade3d koji se bavi razvojem računalnih igrica, 3D ilustracijom i animacijom, radio je za američku seriju “Sleepy Hollow, a Marija Miletić Dail, Hrvatica i članica Američke filmske akademije koja ima pravo glasa za Oscara, potaknula je inicijativu da ga se primi u to prestižno glasačko tijelo... I on ostaje u Hrvatskoj.

– Dugi niz godina svjestan sam potencijala koji se krije u svijetu Vaska Lipovca, u smislu izrade animiranog sadržaja temeljenog na njegovim likovima. Vaskov je likovni kod bitno mediteranski, a forma reducirana tako da je prepoznatljiva i razumljiva univerzalno. Projekt je oživio zahvaljujući Mariju Lipovcu. Na njegov upit je ideja konkretizirana i realizirana. Film je rađen tehnikom 2D animacije, a pretprodukcija i produkcija trajali su 18 mjeseci – govori Popović.

Tematski obrađuje dvije serije Lipovčevih radova – sport i erotiku – a nastao je u koprodukciji s 3d2d animatorima iz Zagreba te BAGAN films producentskom kućom iz Francuske te francuskim ARTE televizijskim kanalom. Popović je u ovom filmu bio vođen idejom Vaska Lipovca pa je i tema Vaskova – ironična, puna humora, erotike i duha maloga mediteranskog mista iz kojeg bi se mogao razviti serijal koji ima snage postati pandan Profesoru Baltazaru.

– Kratki animirani serijal temeljen na radovima Vaska Lipovca je zaista moguć. Ideja je da iskoristimo iduću godinu, koju ćemo provesti putujući s “Biciklistima”, da ispipamo postoji li interes za financiranje takvog serijala – govori zaljubljenik u svoj grad koji u vrijeme općeg egzodusa mladih iz Hrvatske brani stranu onih koji ostaju pa i studentima na splitskoj Umjetničkoj akademiji gdje predaje animaciju, savjetuje da za uspjeh nije važna geografska lokacija.

– Apsolutno nisam pobornik ideje selidbe izvan Hrvatske ili čak i izvan Splita. Vrijeme u kojem živimo dopušta nam da međunarodnu karijeru gradimo koristeći se internetom i digitalnom komunikacijom. Lemonade3d gotovo sav posao radi s inozemnim partnerima. Kvalitetni projekti i ljudi će uvijek dobro prolaziti i biti traženi. Savjetujem svima da pasioniranim i kontinuiranim radom investiraju u sebe, a o selidbi neka razmišljaju samo zbog kvalitete života. Teško mi je zamisliti da bi na nekom drugom mjestu imao bolju kvalitetu života. No, eto i to se sada na žalost mijenja zbog katastrofalne nebrige vladajućih struktura i građana koji kontinuirano uništavaju naše vitalne prirodne resurse – kaže Popović, koji je kao mlađi slovio za buntovnika protiv svojevrsne shizofrene realnosti koja je vladala u Splitu. Kakvo je stanje danas?

– Gore nego ikada. Ili je možda isto, ali je u meni sve manje nade u promjenu pa mi se noć čini tamnijom no prije. Osnovni resursi su ugroženi, a javna dobra poput plaža i park-šume Marjan pod napadom gramzivih koncesionara. Split cvjeta kao turistička destinacija, no obični građani od toga i nemaju koristi. Jedino nam se povećava planina smeća nadomak grada. Kulturna strategija nam je nedorečena i bez jasnog kontinuiteta, bar što se tiče audiovizalne djelatnosti i medijske umjetnosti. No, ono što Split čini istovremeno i najlipšim su divni ljudi, umjetnici, glazbenici i aktivisti koji grade paralelnu realnost. To je svijet u kojem ja živim. U njemu se svira, pjeva, snima, slika, kipari, pliva, jedri, penje, jede, pije i druži. Volio bih da taj Split postane realnost svih građana. Ulaz je slobodan, a ključ su dobra volja, ljubav i kreativnost. Do tada, živimo u gradu krajnosti.

Što se pak tiče stanja u našoj animaciji, koja je poslije uzleta 60-ih nekako zaspala, nastavlja:
– Stanje je odlično. Nikada nismo imali veći broj mladih perspektivnih animatora, umjetnika i autora koji izbacuju filmove koji su prepoznati u svijetu. Nezavisni producenti uspješno realiziraju međunarodne projekte koji zapošljavaju lokalne animatore pa je znatno lakše doći do posla u struci no prije 10 godina. U epicentru svega je HAVC, koji je svojim radom bio zamašnjakom pozitivne promjene u Hrvatskoj kinematografiji. Uz bolju involviranost lokalnih samouprava i nacionalnu strategiju možda bi se u Hrvatskoj mogla i razviti industrija u audiovizualnom sektoru, pogotovo animaciji i računalnoj grafici, što još nije slučaj. Uglavnom, moj studio trenutačno priprema projekt virtualne stvarnosti koji korežiram s Milivojem Popovićem, a koji se bavi dislokacijom i izbjeglištvom. Osim toga, s partnerima iz Imagination: first izrađujemo sadržaje za tematske parkove u Kini.

Jakov Sedlar Samoubojstva branitelja tema su mog novog filma Bijeg od mora Nema mirovine Veljko Bulajić proslavio 90. rođendan dovršavajući svoj novi film Nova turistička atrakcija Pogled kroz naočale vraća vas u 19. st.
kostajnica
NA GRANICI EU
Tužna priča iz hrvatskog grada: 'Znate kakva je situacija kad je čak i gradonačelnik odselio'
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
  • Samson:

    Super! Kako nitko ne komentira kad je nešto pozitivno i iz kulture?